OG_Conference_7-8Dec2016 (18)7-8 грудня 2016 року в Києві відбулася конференція «Відкрите врядування в українських містах: моделі та інструменти», організована Проектом ПРОМІС. Мета конференції передбачала обговорення та узагальнення моделей відкритого демократичного врядування, які вже запроваджені в Україні, а також аналіз кращих міжнародних практик та можливості їхнього застосування в українському контексті.

У конференції взяли участь понад 100 осіб, серед них представники посольства Канади в Україні, центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Федерації канадських муніципалітетів, Асоціації міст України, Національної академії державного управління при Президентові України, проектів міжнародної технічної допомоги, міст-партнерів Проекту ПРОМІС, провідні українські експерти. Окрім того, до участі в конференції були залучені канадські та польські експерти-практики, які представили кращий міжнародний досвід децентралізації та ефективних моделей муніципального управління.

З вітальним словом до учасників звернулися Посол Канади в Україні Роман Ващук, керівник управління розвитку адміністративних послуг департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Валерій Прокопець, Президент Національної академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда та головний радник з питань врядування Проекту ПРОМІС Кейді Ворд.

OG_Conference_7-8Dec2016 (15)В’ячеслав Толкованов, голова Центру сприяння розвитку співробітництва територіальних громад, презентував 12 принципів доброго врядування, які лежать в основі роботи органів місцевого самоврядування у країнах Європейського Союзу. Про інструменти відкритого врядування та відповідну практику українських міст учасникам розповіли Віктор Лях, президент МБО «Фонд Східна Європа», Михайло Наход, виконавчий директор Асоціації відкритих міст, та Тарас Яковлев, перший заступник міського голови м. Луцьк. Марина Маценко, головний спеціаліст управління розвитку адміністративних послуг Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, ознайомила учасників конференції з моделями діяльності Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів) в українських містах та пояснила, як удосконалити надання адміністративних послуг в Україні. У свою чергу, Костянтин Плоский, заступник директора Фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ, та Ольга Борисенко, заступник міського голови м. Полтава, описали проблеми і перспективи впровадження партиципаторного бюджетування в Україні.

Кращим міжнародним досвідом з питань місцевого самоврядування, місцевого економічного розвитку, залучення інвестицій в місцеву економіку, міжвідомчого діалогу, стратегічного планування поділилися мер м. Кітченер Беррі Врбанович (провінція Онтаріо, Канада), мер міста Стайнбек та президент Асоціації міст Манітоби Кріс Гьорцен (провінція Манітоба, Канада), головний радник з питань корпоративного управління та розробки програм у міській адміністрації м. Торонто Мег Шілдз (провінція Онтаріо, Канада) та фахівець з муніципального розвитку та експерт польського Фонду міжнародної солідарності Уршула Маєвська (Польща).

OG_Conference_7-8Dec2016 (12)У своєму виступі Кріс Гьорцен наголосив, що залучення громади до управління містом та підзвітність влади робить владу міста сильнішою, підвищує довіру громади до влади. Беррі Врбанович заохотив українських колег до реформ, зазначивши, що хоча Україна й переживає складні часи, однак з викликами приходять і можливості. Мег Шілдз розповіла про підходи у відритому врядуванні міста Торонто та наголосила на необхідності активного залучення громади у процес прийняття рішень, аби отримувати ширший спектр перспективних ідей та комплексний аналіз проблемних питань, пріоритетів розвитку для міста.

Міжнародний досвід демократичного врядування, яким іноземні експерти поділилися з учасниками конференції, був би неповним без досвіду реформ європейського зразка. Про моделі та успішні практики відкритого врядування у Польщі учасникам розповіла польська експертка Уршула Маєвська. OG_Conference_7-8Dec2016 (14)За словами пані Маєвської, польська влада створила ефективний механізм громадських консультацій, який дозволяє громаді висловлюватись з різних питань щодо життя міста. Участь громади сприяє розробці найкращих рішень. Цікаво, що мешканці міста можуть і самі ініціювати громадські консультації при потребі. Польські органи влади активно співпрацюють з різними неурядовими організаціями та спільно розвивають корисні суспільні ініціативи.

Експерти Проекту ПРОМІС Кейді Ворд та Ігор Лепьошкін вперше презентували аудиторії документ «Методологічні підходи до формування і впровадження інтегрованої моделі відкритого врядування в українських містах» та представили інтегровану модель відкритого врядування Проекту ПРОМІС, яка базується на залученні громадян до планування та прийняття рішень ОМС, забезпеченні підзвітності їхньої діяльності та наданні якісних адміністративних послуг. Урахування підходів і принципів відкритого врядування дозволяє модернізувати діяльність ОМС, дає можливість громаді займатися плануванням та управляти власними справами, підвищує ефективність органів місцевої влади, створює громадську довіру до них через прозорі процеси, підзвітність та діалог. Експерти обґрунтували необхідність запровадження цієї моделі у містах-партнерах, описали інструменти, які будуть рекомендуватись до впровадження. З деталями документу ознайомитись тут.

Робота конференції продовжилася в рамках тематичних секцій – залучення громад, підзвітність влади та надання якісних послуг, під час яких учасники презентували та обговорили інструменти і моделі відкритого врядування.

OG_Conference_7-8Dec2016 (73)Другий день конференції був присвячений інноваційним інструментам відкритого врядування та перспективам їхнього впровадження в Україні, протягом якого у форматі відкритої дискусії учасники обговорили основні напрацювання за результатами роботи в рамках тематичних секцій. Також в цей день відбувся інформаційний ярмарок міжнародних проектів та програм, що надають технічну, аналітичну та консультативну допомогу українським містам у сфері відкритого врядування. Свої тематичні напрацювання представили Solidarity Fund PL, Проект USAID PULSE, Асоціація відкритих міст, Фонд Східна Європа, Проект USAID «Громадяни в дії», Проект DESPRO, Western NIS Enterprise Fund, Проект GIZ «Реформа управління на сході України», PAUCI Foundation, Проект USAID «DOBRE».

На завершення конференції Директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко подякував учасникам за їхню активну участь і висловив сподівання, що міжнародний досвід, представлений у ході конференції, допоможе українським органам місцевого самоврядування у запровадженні інструментів демократичного, відкритого врядування та прозорого процесу прийняття рішень, який дозволить усім зацікавленим сторонам брати активнішу участь у формуванні та впровадженні стратегій і програм місцевого розвитку, розробці місцевих рішень, спрямованих на розбудову територіальних громад України.

zip
ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ

ФОТОАЛЬБОМ