eco-city_23-214751667925-26 жовтня в Києві відбувся навчальний семінар з питань практичного застосування Стратегічної екологічної оцінки (СЕО), організований Міністерством екології та природних ресурсів України у співпраці з Європейською економічною комісією ООН, Інститутом законотворчості та інформаційних технологій та Проектом ПРОМІС у рамках фінансованої Європейським Союзом Програми «Екологізація економіки у країнах Східного партнерства» (EaP GREEN). Програма EaP GREEN має на меті прискорення процесу переходу країн Східного партнерства до «зеленої» структури економіки.

Мета дводенного семінару – підвищити поінформованість учасників щодо процедури СЕО відповідно до законодавчих норм про СЕО, зміцнити потенціал департаментів екології та природних ресурсів, охорони здоров’я обласних державних адміністрації, відповідних підрозділів міських рад міст-партнерів Проекту ПРОМІС з чотирьох пілотних областей.

Від Проекту ПРОМІС участь у семінарі взяли Директор Проекту Олександр Кучеренко, Головний експерт/керівник групи експертів Проекту Ігор Лепьошкін та консультант з питань охорони довкілля Геннадій Марушевський. О.Кучеренко та І.Лепьошкін представили головні напрями діяльності Проекту ПРОМІС, зокрема напрями інтеграції питань охорони довкілля у сфері розробки стратегічних і програмних документів у містах-партнерах Проекту. Вони зазначили, що усі ініціативи Проекту ПРОМІС оцінюються на предмет того, чи матимуть вони негативний вплив на довкілля, яким чином найкраще обмежити такий негативний вплив і як забезпечити збалансований розвиток українських громад. Експерти додали, що під час стратегічного планування розвитку міст-партнерів Проекту передбачається проведення СЕО для усіх стратегічних і програмних документів. Г. Марушевський представив методологію проведення СЕО на основі українського досвіду, а саме аналіз вихідних даних, цільовий аналіз, оцінка впливу на довкілля, визначення альтернатив та поетапне врахування результатів СЕО.

В ході дводенного семінару учасники ознайомилися з процедурою СЕО відповідно до вимог національного законодавства та Протоколу про СЕО, з методичними рекомендаціями проведення СЕО, кращими міжнародними практиками.

Довідково:

Cтратегічна екологічна оцінка – процедура оцінювання наслідків виконання документів державного планування для довкілля, в тому числі здоров’я населення, та розроблення заходів із запобігання можливим негативним наслідкам