DSC_0116-1DSC0520617353296_1831930497069469_344768878000281222_nDSC05471

16 березня у м. Полтава відбувся міжвідомчий форум «Ефективне врядування в громадах – запорука прискорення розвитку Полтавщини», організований Проектом ПРОМІС спільно з Полтавською ОДА.

Захід, у якому взяли участь понад 100 представників центральних, регіональних та місцевих органів влади, громадських організацій, ОТГ області, а також українські та зарубіжні експерти, був проведений з метою налагодження співпраці та обміну інформації між центральною виконавчою та законодавчою владою України, регіональними та місцевими органами влади задля вдосконалення механізмів планування та стимулювання розвитку територіальних громад, що сприятиме економічному росту, підвищенню конкурентоспроможності та якості життя населення у Полтавській області.

Під час Форуму учасники обмінювалися думками та дискустували на тему актуальних питань розвитку та демократичного врядування у Полтавській області. Розпочалася робота Форуму з вітальних слів Валерія Головка, Голови Полтавської ОДА, Анатолія Ханка, заступника голови Полтавської облради, Кейді Ворд, головного радника з питань врядування Проекту ПРОМІС, та Оксани Деркач, секретаря Полтавської міської ради. На першому пленарному засіданні учасники вивчали інноваційний канадський та передовий український досвід застосування інструментів демократичного врядування, таких як «Відкрите місто», «Бюджет участі», забезпечення гендерної рівності та інклюзивного розвитку громади.

Інна Іщенко, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій, розповіла про те, як Полтавська ОДА залучає ресурси міжнародної технічної допомоги для розвитку області, зазначивши, що міжнародні проекти допомагають отримати інструментарій для управління та забезпечення ефективного розвитку, а також залучення додаткових інвестицій в Полтавську область. Сергій Соломаха, Миргородський міський голова, розповів про систему «Відкрите місто» – інтерактивну платформу, створену для взаємодії між органами влади та громадянами та вирішення актуальних громадських проблем, яка діє у Миргороді з липня 2014 року.

Учасники Форуму мали нагоду ознайомитись з успішним досвідом міст Канади з місцевого економічного розвитку та демократичного врядування. На запрошення Проекту ПРОМІС, участь у роботі Форуму взяли Алан Шефман, депутат міської ради м. Вон (провінція Онтаріо), та Ренді Гулден, депутат міської ради м. Йорктон (провінція Онтаріо). Ренді Гулден у своєму виступі зосередилися на питаннях інклюзивного розвитку громади та забезпечення гендерної рівності як інструмента демократичного врядування. Алан Шефман на прикладі свого рідного міста Вон переконував присутніх у важливості демократичного врядування, яке є необхідною передумовою успішного та сталого місцевого економічного розвитку. За словами пана Шефмана, найбільш цінний актив міста – це його населення, отже місцевій владі необхідно побудувати партнерські стосунки з громадою.

Друге пленарне засідання було присвячене можливостям для залучення професійних кадрів до розвитку територіальних громад. В рамках цього засідання учасники обговорили оптимізацію системи підготовки та перепідготовки кадрів для територіальних громад, нові підходи до реалізації підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в умовах здійснення реформи децентралізації. Після закінчення пленарних засідань, робота Форуму продовжилася в рамках тематичних секцій. Учасники першої секції обговорили питання демократичного врядування як запоруку успішного розвитку територіальної громади. Проблему кадрів для забезпечення розвитку територіальних громад та нові підходи до створення системи підготовки та перепідготовки кадрів стало темою дискусії в рамках другої тематичної секції.

Сюжет ІРТ Полтава