DSC_1574DSC_1685DSC_1618DSC_1716DSC_1876DSC_2043

9-10 березня у Вінниці відбувся IV Всеукраїнський Форум Інституцій місцевого розвитку «Роль та місце інституцій розвитку та фахівців з МЕР у стимулюванні економічного розвитку громад». Захід був організований Проектом ПРОМІС спільно з Вінницькою міською радою.

Метою Форуму було поглиблення процесу взаємодії, обміну досвідом та конструктивного діалогу між українськими та зарубіжними інституціями місцевого розвитку. Захід, який зібрав близько 80 представників інституцій місцевого розвитку України та проектів міжнародної технічної допомоги, став майданчиком для активного діалогу між учасниками щодо проектів та програм розвитку територіальних громад.

Форум розпочався з вітальних звернень Вінницького міського голови Сергія Моргунова, голови Вінницької ОДА Валерія Коровія та Директора Проекту ПРОМІС Олександра Кучеренка. Далі слово взяв Дмитро Романюк, регіональний координатор Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest, який розповів учасникам про передумови залучення інвесторів в регіони. З конкретними прикладами реалізації розвиткових проектів у м. Вінниця учасники ознайомилися завдяки презентації виконавчим директором ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олегом Левченком Вінницького муніципального центру інновацій. Міцно тримав увагу присутніх Олександр Кобзарев, Директор Інституту міста (м.Львів), натхненно розповідаючи про діяльність  професійних асоціацій фахівців з економічного розвитку громад.

Про передовий канадський досвід створення інституцій місцевого розвитку учасники дізналися завдяки участі у Форумі канадських експертів Кента МакМалліна (м. Едмонтон, провінція Альберта) та Венді Дюплей (м. Абботсфорд, Британська Колумбія). Кент МакМаллін, головний експерт з бізнес-стратегії Департаменту інвестицій та розвитку бізнесу міської ради м.Едмонтон, у своєму виступі зосередив увагу на підтримці малого і середнього бізнесу як основі для національного і місцевого економічного розвитку. У свою чергу, Венді Дюплей, директор з економічного розвитку м.Абботсфорд,  розповіла про діяльність у Канаді професійних асоціації фахівців з економічного розвитку.

Учасники отримали змогу детальніше обговорити теми, які їх найбільше цікавили, в рамках тематичних секцій. Перша секції обговорила успішне планування економічного розвитку території. Про розвиток малого та середнього бізнесу учасники мали можливість дискутувати в рамках другої тематичної секції. Ефективне ж залучення інвестиції в регіони було темою третьої тематичної секції.

Другий день IV Всеукраїнського Форуму представив учасникам досвід м. Вінниці та Вінницької області в реалізації проектів та програм розвитку. Володимир Мережко, директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА, та Віталій Погосян, директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради, розповіли про інвестиційний потенціал Вінницької області, зазначивши, що Вінниччина – регіон, відкритий для інвесторів, який має великі можливості для ведення бізнесу та в якому налагоджені партнерські стосунки між владою, громадськістю та бізнесом для створення позитивного інвестиційного клімату. Окрім того, пан Мережко розповів про співпрацю облдержадміністрації з низкою фондів та грантових структур, роботу Агенції регіонального розвитку Вінницької області та Обласного фонду охорони навколишнього середовища.

На завершення Форуму учасникам була запропонована екскурсія до комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія» та Вінницької обласної громадської організації молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія», які є яскравими та успішними прикладами реалізації місцевих розвиткових проектів.

DSC05125DSC05179

Телеканал ВІТА

ТРК «ВІНТЕРА»


zip
ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ

ФОТОАЛЬБОМ