_DSC0156_DSC0011_DSC0148_DSC0007

Ідея створити громадську спілку експортерів малих та середніх підприємств виникла в процесі розробки програмних документів з розвитку малого та середнього підприємництва в 16 містах-партнерах Проекту ПРОМІС. Для реалізації цієї ідеї, яка була підтримана Проектом ПРОМІС, була створена відповідна ініціативна група з представників бізнесу та місцевої влади.

В Установчій конференції взяли участь представники малого та середнього бізнесу, організацій з розвитку експорту, зокрема Офісу з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, Торгово-Промислової Палати України, Канадсько-української торгової палати, Deloitte Export Hub, представники місцевої влади тощо.

Під час Конференції було визначено пріоритети діяльності Спілки, а також було презентовано існуючі в Україні можливості щодо розвитку експорту, зокрема на основі Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Конференція завершилася нагородженням переможців міського конкурсу «Бізнес-ідея для підприємця», що традиційно проводиться в Горішніх Плавнях серед учнівської молоді.

Після конференції було проведено круглий стіл на тему сприяння експорту продукції малих та середніх підприємств. В ході круглого столу учасники опрацювали напрямки співпраці з Проектом ПРОМІС щодо просування експорту продукції малих та середніх підприємств міст-партнерів Проекту та ознайомилися з досвідом роботи українських підприємств на зовнішніх ринках.

Презентував діяльність Проекту ПРОМІС щодо просування експорту продукції МСП міст-партнерів Валерій Кокоть, головний експерт з розвитку бізнесу Проекту ПРОМІС. Емма Турос,  виконавчий директор Канадсько-української торгової палати, розповіла про діяльність Канадсько-української торгової палати та канадського Проекту CUTIS. У свою чергу, Олександра Гриценок ознайомила присутніх з діяльністю Офісу з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України. Успішним досвід роботи на зовнішніх ринках поділився Роман Дрозд, засновник соціального підприємства у м. Полтава.

На завершення насиченого дня команду Проекту ПРОМІС було запрошено відвідати виробничі потужності компанії Ferrexpo, полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який є найбільшим українським експортером залізорудних котунів до Європи.