DSC05601 DSC05744 DSC05730 DSC05651 DSC05629 DSC05622

23-24 березня 2017 року у м. Львові відбувся круглий стіл на тему «Що таке соціальне підприємництво та як місцева влада може його підтримувати», організований в рамках Проекту ПРОМІС.

Метою дводенного заходу було ознайомити учасників з можливостями соціального підприємництва для вирішення гострих соціальних проблем у містах, вивчити канадський досвід та кращі українські практики діяльності соціальних підприємств, а також розробити план дій щодо взаємодії місцевої влади та соціального бізнесу у напрямку розвитку міст. У ньому взяли участь керівники органів місцевого самоврядування з міст-партнерів Проекту ПРОМІС, які відповідають за вироблення та реалізацію політики розвитку малого та середнього підприємництва, представники місцевих бізнес-асоціацій, успішних українських соціальних підприємств, а також проектів міжнародної технічної допомоги, які підтримують та розвивають соціальне підприємництво в Україні.

З вітальним словом до учасників звернулися директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко та головний радник з питань врядування Проекту ПРОМІС Кейді Ворд, які підкреслили важливість розвитку соціального підприємництва в Україні як інструмент реагування на нагальні проблеми суспільства та інноваційне й ефективне їх вирішення. Загальну дискусію модерували головний експерт з розвитку бізнесу Проекту ПРОМІС Валерій Кокоть та консультант з питань соціального підприємництва ПРОМІС Валентина Смаль. Експерти ПРОМІС розповіли учасникам про  соціальні інновації та розвиток соціальних підприємств в Україні, охарактеризували соціальні проблеми, які можуть бути вирішені в містах-партнерах Проекту ПРОМІС завдяки соціальному підприємництву. Питання просування ідей гендерної рівності у суспільстві в контексті сприяння розвитку соціального підприємництва розкрила консультант з питань гендерної рівності Проекту ПРОМІС Олена Тихомирова.

Канадський досвід вирішення соціальних проблем за допомогою соціальних підприємств представили Мішель Болдвін, виконавчий директор мережі неприбуткових організацій Pillar, та Лорі Веінрайт, директор з інноваційної роботи цієї ж мережі, які прибули з канадського міста Лондон. Вони розповіли про те, як у Канаді місцеві органи влади підтримують соціальні підприємства, а також представили діяльність мережі неприбуткових організацій Pillar-Non-Profit. В ході дискусії канадські експертки неодноразово підкреслювали, що соціальне підприємництво є дієвим інструментом вирішення ряду актуальних соціальних проблем, зокрема соціальної та економічної інтеграції вразливих груп населення.

Окрім канадського досвіду, учасники мали змогу ознайомитися з кращими українськими практиками соціального підприємництва. Серед найбільш яскравих прикладів – Львівська міська громадська організація «Туристсько-спортивний клуб «Манівці», яка займається організацією навчально-тренувальних зборів і мандрівних дитячих таборів, організовує спортивні, культурні заходи, проводить корпоративні заходи і тренінги для фінансування соціальних проектів Клубу з метою сприяння розвитку спортивно-оздоровчого туризму у м. Львові; піцерія «Pizza Veterano» –соціальний підприємницький проект, який допомагає учасникам бойових дій на Сході України адаптуватися до мирного життя. 10% від прибутку «Pizza Veterano» перераховує на потреби учасників війни та їхніх сімей.; перше Антикафе м.Бердянська «ЧАС Є!» – відкритий творчий простір, призначений для культурного відпочинку, зустрічей та роботи, частина коштів якого витрачаються на фінансування соціальних проектів, та багато інших.

На завершення учасники обговорили План дій щодо розвитку соціального підприємництва в містах-партнерах Проекту ПРОМІС.