22-23 листопада 2017 року Проект ПРОМІС провів дводенну Національну конференцію «Інклюзивний розвиток бізнесу» з метою покращення обізнаності представників українських міст про новітні підходи до інклюзивного розвитку підприємництва. У конференції взяли участь засновники та управлінці малих та середніх підприємств, представники органів влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, Посольства Канади в Україні, Федерації канадських муніципалітетів, проектів міжнародної технічної допомоги, а також провідні міжнародні та українські експерти з питань інклюзивного розвитку бізнесу.

Від імені Посольства Канади в Україні учасників конференції привітав Карім Моркос, керівник Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні. Пан Моркос зазначив, що виключення частини населення з економічного життя є невигідним і висловив переконання, що інклюзія всіх верств населення в економічні процеси стане запорукою добробуту та економічного зростання країни.

image001

За словами першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова інклюзія є важливою умовою для нарощування ВВП країни. Він зазначив, що включення всіх членів суспільства в економічне життя країни сприятиме генеруванню нових ідей та ефективних підходів до вирішення економічних проблем та формування сприятливого бізнес-клімату в країні.

Заступниця Міністра соціальної політики Наталія Федорович зупинилася на політиці Міністерства щодо розширення можливостей для реалізації економічних прав жінок, людей з інвалідністю, ветеранів АТО, внутрішньо переміщених осіб. Вона наголосила на важливості інклюзивних підходів до розвитку підприємництва, особливо серед вразливих груп населення.

Виступ Олега Немчінова, державного секретаря Міністерства молоді та спорту України, стосувався питань активізації співпраці з молодіжними громадськими організаціями у напрямі залучення молоді до підприємництва.

Директор департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Денис Гутенко наголосив на важливості інклюзії в процесі розроблення та реалізації Стратегії розвитку МСП Україні та плану дій щодо її впровадження.

image003

Бронвін Круден, заступник директора відділу міжнародного розвитку, Посольство Канади в Україні, представила основні засади феміністичної політики міжнародної технічної допомоги Канади. Нова політика допомоги буде реалізовуватися у 6 взаємопов’язаних сферах: гендерна рівність і розширення прав і можливостей жінок; людська гідність; економічне зростання; захист навколишнього середовища та боротьба зі зміною клімату; інклюзивне управління; мир і безпека. Пані Бронвін підкреслила важливість питань подолання бідності та покращення умов життя в суспільстві шляхом надання всебічної допомоги дівчатам та жінкам.

Підходи до інклюзивного розвитку підприємництва в містах-партнерах Проекту ПРОМІС розкрив Валерій Кокоть, головний експерт з розвитку бізнесу. Зусилля Проекту спрямовані на створенні ефективних бізнес-екосистем для залучення до підприємництва всіх соціальних груп, з акцентом на вразливих на ринку праці громадян: жінки, молодь, люди з інвалідністю, внутрішньо-переміщені особи, ветерани АТО.

Роман Зінченко, координатор української мережі енергетичних інновацій Greencubator, презентував як «зелені» ідеї можна перетворити в інноваційні та успішні еко-стартапи, які успішно масштабуються. Тему «зелених» бізнесів продовжила Ніша Маноча, керівник Міжнародного центру комерціалізації з міста Вон, Канада. Пані Маноча поділилася досвідом сприяння комерціалізації бізнесів шляхом тестування технологій та надання виробничих потужностей для їх впровадження, популяризації екологічно безпечних методів, продуктів та ідей, а також використання можливостей мережевих зав’язків та наставництва. Бет Воронюк, консультант з питань гендерної рівності Проекту ПРОМІС, розповіла про підтримку жінок-підприємниць у Канаді. За словами експертки, кількість підприємств, які належать жінкам, зростає швидше, ніж кількість підприємств, які належать чоловікам. Роль жінок в українському бізнесі розкрила Юлія Заїка, виконавчий директор Ліги ділових та професійних жінок України.

image005

Про розвиток соціального підприємництва у Канаді розповів Рафаель Коста, керівник бізнес-центру м. Вон. Експерт представив успішні приклади соціальних підприємств в Канаді, а також навчальну програму з основ соціального підприємництва для неприбуткових організацій як спільний проект Центру підтримки бізнесу міста Вон та Йоркського інституту.

Валентина Смаль, консультант Проекту ПРОМІС та директор аналітичного центру СВ-Платформа, представила учасникам посібник «Що слід знати про соціальне підприємництво», підготовлений в рамках Проекту ПРОМІС. Посібник серед іншого розкриває поняття «соціальне підприємство», знайомить читачів з організаційно-правовими формами соціальних підприємств та кращими практиками їхньої діяльності в Україні.

Особливим гостем конференції став Андрій Курков, популярний український письменник, автор понад 20 книг. Андрій Курков презентував учасникам конференції свою книгу «Рух «Емаус»: Історія солідарності». Спільнота «Емаус» допомагає повернути сенс життя та своє місце у суспільстві людям, що в силу різних життєвих обставин опинилися на узбіччі. Після завершення пленарного засідання робота конференції продовжилася в трьох паралельних групах: «Соціальне підприємництво», «Бізнес, який очолюють жінки або який працює для жінок» та «Бізнес, що дружній до довкілля».

 

image007image009

У Групі «Соціальне підприємництво» увага була зосереджена на питаннях активного залучення соціально вразливих верст населення до підприємництва, зокрема ВПО, ветеранів АТО, молоді та жінок. Друга робоча група зосередилася на темі «жіночого» бізнесу та шукала як сприяти залученню до роботи жінок, які потрапили у складні життєві ситуації як поширювати кращі практики діяльності підприємств інклюзивного бізнесу, що очолюють жінки. Бізнес, дружній до довкілля, – ця тема об’єднала учасників третьої робочої групи, які пропонували та обговорювали ідеї та кращі практики розвитку «зелених» бізнесів.

Міжнародний досвід розвитку інклюзивних підприємств представила Нана Чкареулі, керівник соціального підприємства «IKORTA», Грузія. Нана Чкареулі є переселенкою з Південної Осетії, очолює соціальне підприємство з виготовлення прикрас ручної роботи, де працевлаштовані жінки-переселенки.

Виконавчий директор соціальної компанії «Inbox Training Center», НУО «Interkultura», Зоран Велковскі з Македонії розповів про досвід цієї балканської країни щодо економічної інтеграції вразливих категорій населення.

В перший день конференції відбувся ярмарок, на якому були представлені кращі моделі інклюзивного розвитку бізнесу, а саме:

  • Благодійна організація «Світло надії», м. Полтава
  • Громадська спілка «Соціальне підприємство «Навчально-виробничий центр», м. Полтава
  • Громадська організація «Майстерня мрії», м. Львів
  • Перше Антикафе Бердянська «ЧАС Є!», м. Бердянськ
  • Соціальне підприємство об’єднання громадян «Рукомисли», м. Львів
  • Громадська спілка «Асоціація культурного підприємництва «ПІК-АРТ», м. Вінниця
  • Піццерія «Veterano Pizza», м. Київ
  • МБО «Благодійний фонд Долини», м.Долина
  • Благодійна організація «Благодійний фонд «Тепле Місто» (Urban Space), м. Івано-Франківськ
  • ГО Товариство ветеранів АТО Запоріжжя, м. Запоріжжя
  • Український органічний кластер, м. Хмільник
  • Спілка малих та середніх експортерів, м.Горішні Плавні
  • Ліга ділових та професійних жінок України, м. Чернігів
  • ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги Емаус Оселя», м. Львів
  • Насіннєва скарбниця, м. Київ
  • Hempire, м. Київ

image011image013

Другий день конференції розпочався дуже результативно – представники трьох громадських організацій з України (СВ-Платформа), Грузії (За краще майбутнє) та Македонії (Інтеркультура) оголосили про підписання меморандум про співпрацю. Мета співпраці – спільними зусиллями сприяти розвитку інклюзивного підприємництва у їхніх країнах та продовжувати допомагати соціально вразливим верствам населення. Меморандум є відкритим до підписання всіма зацікавленими сторонами, які прагнуть створити міжнародну платформу інклюзивного розвитку підприємництва.

Далі відбулася панельна дискусія за участю представників програм міжнародної технічної допомоги, які підтримують інклюзивний розвиток підприємництва. У ній взяли участь Василь Назарук, керівник Програми соціального інвестування, Western NIS Enterprise Fund, Віталій Бохняк, національний спеціаліст проектів OSCE в Україні, Юлія Кревська, координатор проектів національної програми ЄБРР Підтримка малого бізнесу в Україні,Наталія Слинько, заступник директора Програми USAID Лідерство в економічному врядуванні (ЛЕВ), та Рікардо Пінто, cтарший експерт проекту FORBIZ.

Важливим результатом роботи Конференції стало формування її резолюції з практичними рекомендаціями щодо розвитку інклюзивних бізнес-екосистем та покращення доступу всіх членів суспільства до економічних благ. Резолюцію буде надіслано основним зацікавленим сторонам, які впливають на вироблення та втілення політики інклюзивного розвитку бізнесу в Україні.


ЗАВАНТАЖИТИ:

zip РЕЗОЛЮЦІЯ учасників конференції “Інклюзивний розвиток бізнесу”
zip ФОТОГРАФІЇ
zip ПРЕЗЕНТАЦІЇ
zip БАНЕРИ учасників Ярмарку інклюзивних підприємств