22555245_481200362279163_7510297770506741482_n 22780480_481200352279164_1158309671780122894_n 22789838_481704538895412_1390108814_o 22812906_481605348905331_841100218_o

З метою сприяння впровадженню інструментів демократичного врядування та прискорення місцевого економічного розвитку в містах-партнерах, Проект ПРОМІС  бере активну участь в організації навчальних поїздок для представників органів місцевого самоврядування міст-партнерів до інших країн з метою вивчення та запозичення міжнародного досвіду у сфері демократичного врядування та економічного розвитку та його застосування в українському контексті в процесі реформування країни.

22-28 жовтня 2017 року в рамках реалізації Проекту ПРОМІС та у партнерстві з польським Фондом міжнародної солідарності відбулася навчальна поїздка до Республіки Польщі, в якій взяли участь представники органів місцевого самоврядування міст-партнерів Проекту ПРОМІС, які займаються питаннями надання адміністративних послуг і роботою ЦНАП. Метою цієї робочої поїздки був обмін досвідом з польськими колегами у сфері відкритого демократичного врядування та надання якісних адміністративних послуг.

Протягом п’ятиденної поїздки учасники побували у 4 польських містах на півночі Польщі – Бидгощі, Наклі над Нотецем, Іновроцлаві та Торуні, де зустрілися з представниками польських муніципалітетів. Учасники обговорили з польськими колегами досвід Польщі у впровадженні демократичних реформ та запровадженні принципів доброго врядування, позитивні наслідки реформування місцевого самоврядування та те, як польські міста використовували реформу для зміцнення демократії та залучення громадян до процесу прийняття рішень.

У м. Бидгощ учасники прослухали лекцію з питань системи самоврядування в Польщі з фокусом на Куявсько-Поморське воєводство від Романа Ясякевіч, заступника голови регіональної ради та колишнього президента м. Бидгощ. Вони відвідали мерію, зокрема Департамент з питань управління бюджетом, де дізналися про фінансування місцевих органів влади в Польщі на прикладі м. Бидгощ та структуру муніципального бюджету, IT Департамент, де обговорили з представниками Департаменту надання мешканцям міста електронних послуг, зокрема послугу електронної скриньки мерії, Департамент у справах громадян, а також Департамент зв’язків з громадськістю, де поспілкувалися на тему діалогу із мешканцями міста та їх залучення до процесів прийняття рішень, громадських слухань та партисипативного бюджету.

У місті Наклі над Нотецем учасники обговорили з представниками органів місцевого самоврядування послуги для бізнесу, онлайн послуги, співпрацю із місцевими бізнес-організаціями. Вони відвідали місцевий Центр соціальної допомоги, де дізналися про особливості системи соціальної допомоги в польській гміні, її завдання та основні інструменти.

Цікаву дискусію учасники мали у Департаменті роботи з інвесторами м. Іновроцлав. Польські колеги розповіли про особливості підготовки та розповсюдження інформації про інвестиційні можливості міста та умови інвестування, як підтримуються місцевою владою інвестори та місцеві підприємці у створенні нових робочих місць, як стимулюються програми та діяльність, що сприяють розвитку підприємництва, як підтримуються на місцевому рівні установи, які створюють спеціальні кластери, бізнес-інкубатори та інші центри, діяльність яких сприяє зміцненню регіональної економіки.

У Торуні учасники відвідали Центр підтримки бізнесу в м. Торунь, який був створений муніципалітетом для сприяння розвитку економічної діяльності в місті. Центр пропонує допомогу на всіх етапах процесу інвестування, від пошуку місця розташування через отримання необхідних дозволів до найму працівників. Він також відповідає за всебічний супровід інвестицій – надання інформації про заходи заохочення інвестиційної діяльності, податкові пільги та наявність коштів для підприємців, а також допомагає у впровадженні стратегії інвестиційного маркетингу в м. Торунь. Також учасники відвідали місцевий бізнес-інкубатор, створений в результаті співпраці між муніципальними та регіональними органами місцевої влади з метою підтримки інноваційних стартапів, переважно в ІТ сфері.

Протягом насичених 5 днів навчальної поїздки учасники змогли детально обговорити з польськими колегами питання, які їх цікавили, дізнатися більше про реалії польських реформ і визначити  для себе ті інструменти, що можуть бути адаптовані та застосовані в Україні.

Наступна навчальна поїздка до Польщі в рамках Проекту ПРОМІС, яка відбудеться 5 – 11 листопада 2017 року, буде присвячена маркетингу та брендингу міст. Учасники відвідають польську агломерацію Труймясто, яка охоплює три польські міста – Гданськ, Сопот та Гдиню, та дізнаються про тонкощі внутрішньої та зовнішньої стратегії промоції міст.