DPUDuQpXcAAR2lR.jpg large 23844420_917849865051031_6479792304828383843_n 23754840_917849878384363_6229329837399717585_n

Проект ПРОМІС активно підтримує ідею впровадження гендерної рівності в Україні як невід’ємного елементу демократичного розвитку держави. Саме тому Проект долучився до проведення Українського Жіночого Конгресу, який відбувся 22-23 листопада 2017 року у м.Києві. Метою Конгресу було створення публічної платформи, що сформує порядок денний з гендерної політики для Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, медіа-спільноти, приватного і громадського секторів, та забезпечить дотримання органами державної влади комплексного гендерного підходу при формуванні державної політики.

Проведення Українського Жіночого Конгресу було ініційоване Міжфракційним депутатським об’єднанням “Рівні можливості”, створене з метою активізації публічного діалогу щодо необхідності забезпечення гендерної рівності у всіх сферах суспільно-політичного життя України. Захід зібрав близько 500 учасників та учасниць з різних регіонів України, представників центральної влади, органів місцевого самоврядування, українських та іноземних експертів з питань гендерної рівності, а також найактивніших успішних жінок і чоловіків з політики, бізнесу, неурядових організацій та медіа.

Делегація Проекту ПРОМІС на Конгресі складалася з Бет Воронюк, канадської експертки та консультанта Проекту ПРОМІС з гендерних питань, та Дебри Баттон, громадської лідерки, у минулому очільниці міста Вейбурна (провінція Саскачеван, Канада) та першої жінки-президента Асоціації міських муніципалітетів провінції Саскачеван. Також на запрошення Проекту участь у Конгресі взяла Надія Гладкевич, співзасновниця неполітичного громадського об’єднання «Платформа взаємодій «Простір» (м. Рівне), яке в червні цього року стало одним з переможців конкурсу короткострокових гендерних ініціатив, який Проект ПРОМІС провів спільно з Асоціацією міст України.

Дебра Баттон представила власний досвід участі у місцевій політиці в Канаді. Вона розповіла учасникам про те, що, на її думку, робить жінок успішними лідерами, чому підтримка чоловіків є надзвичайно важливою для забезпечення гендерної рівності, навіщо і як саме заохочувати жінок йти в політику, а також описала актуальну ситуацію з представництвом жінок на всіх рівнях влади в Канаді. «В цілому жінки приходять до політичного лідерства не через те, що вони хочуть влади, а через те, що вони хочуть допомогти спільнотам, вони вчать, сприяють, допомагають всім навколо», підсумувала Дебра Баттон.

Бет Воронюк у своїй презентації висвітлила тему гендерної нерівності в канадській економіці та пов’язані з ним питання гендерної рівності. Зокрема, канадська експертка розповіла про гендерний аналіз канадського федерального бюджету, сучасні дебати щодо квот для жінок в керівництві компаній приватного сектору та розрив між оплатою праці чоловіків та жінок.

Протягом 2 днів роботи Конгресу учасники обговорили останні дослідження в сфері гендерної політики та сучасні тенденції розвитку гендерної політики в Україні та світі. За результатами експертних дискусій в рамках Конгресу було прийнято Рішення щодо забезпечення гендерної рівності в Україні.

Детальніше про подію на веб-сторінці Українського Жіночого Конгресу

http://womenua.today/