DSC05854 DSC05856 DSC05908 DSC05926 DSC05931

6 квітня 2017 року у м. Хмільник за підтримки Проекту ПРОМІС відбулася Установча конференція Громадської спілки «Український органічний кластер». Громадська спілка «Український органічний кластер» об’єднує групу виробників органічної продукції та експертів з розвитку органічного ринку. В установчій конференції взяли участь виробники та переробники органічної продукції з Вінницької, Полтавської, Івано-Франківської, Запорізької, Київської, Черкаської, Чернігівської, Тернопільської та інших областей України, які вирішили об’єднатися заради зміцнення конкурентоспроможності власного бізнесу шляхом підвищення доданої вартості продукції, що випускається.

Конференцію відкрила Тетяна Яблонська, менеджер «Українського органічного кластеру», яка представила учасникам Кластер та його діяльність. З вітальними словами до учасників звернулися  представник Хмільницької міської ради, експерти Проекту ПРОМІС Кейді Ворд та Валерій Кокоть. Ганна Антонюк, експерт з формування кластерів та підтримки кластерних ініціатив ГО «Консультаційно-навчальний центр «АгроЛьвів Консалт», розповіла учасникам про взаємодію учасників в Кластері та його структуру. У свою чергу, Тетяна Ситник, експерт з розвитку органічного ринку в Україні, розповіла про переваги та можливості, які відкриває для учасників участь у Кластері.

В ході жвавої дискусії учасники обговорили, на що слід звернути увагу при експорті органічної продукції, як перейти на органічне землеробство та отримати європейську сертифікацію. Вони також обговорили стратегію розвитку Кластеру та спланували першочергові завдання. Серед завдань «Українського органічного кластеру», які окреслили учасники, – стимулювання використання ресурсів, які вже є в розпорядженні учасників кластеру, залучення прямих інвестицій для учасників кластеру, посилення конкурентоспроможності виробників органічної продукції, вихід на нові ринки збуту, захист та лобіювання інтересів учасників кластеру, а також налагодження ефективної взаємодії із зовнішніми партнерами. Після дискусій та презентацій шляхом загального голосування учасники установчої конференції обрали керівництво Українського органічного кластеру.

Окрім того, учасники мали нагоду ознайомитися з міжнародним досвідом створення та діяльності органічних кластерів. Гедрюс  Багушинскас, Директор Литовської  асоціації експортерів продуктів харчування («LitMEA») та керівник кластеру експортерів, розповів про досвід роботи Литовського кластеру. А вже наступного дня, 7 квітня, під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі «Український органічний кластер» та Литовська асоціація експортерів продуктів харчування LitMEA підписали Меморандум про співпрацю.

На завершення конференції відбулася виставка органічних продуктів, на якій учасники представили свою продукцію.