DSC0768318-20 вересня 2017 року в м.Одесі відбувся ХIIІ Український муніципальний форум. Український муніципальний форум, організатором якого є Асоціація міст України (АМУ), є платформою для навчання, обміну досвідом та передовими українськими та іноземними практиками у сфері місцевого самоврядування та місцевого економічного розвитку. Участь у Форумі взяли понад 250 представників органів місцевого самоврядування, органів державної влади, проектів міжнародної технічної допомоги, а також провідні українські та іноземні експерти у сфері демократичного врядування та місцевого економічного розвитку.

Цьогорічний Форум був розділений на три тематичні дні – День діалогу з органами державної влади, який проводився в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст, який відбувся в рамках Проекту ПРОМІС, та День енергоефективності.

День діалогу з органами державної влади був присвячений проблемним питанням місцевого самоврядування, зокрема реформі місцевого самоврядування, бюджетному забезпеченню територіальних громад, житлово-комунальному господарству, земельним відносинам та містобудуванню, секторальним реформам (освіта, охорона здоров’я, соціальний захист). Відкрив День діалогу з органами державної влади Голова АМУ та міський голова м.Києва Віталій Кличко. У своєму виступі В.Кличко відзначив, що в Україні активно триває процес формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ), яких на сьогодні утворено вже понад 600. З вітальним словом до учасників звернувся Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко. Протягом дня в рамках панельних дискусій виступили народний депутат України та член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики О.Продан, директор департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Є.Кузькін, Голова Державної казначейської служби України Т.Слюз, Заступник Голови Комітету ВР України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства А.Бабак, Заступник Міністра освіти і науки України П.Хобзей, Голова Державної служби України з питань праці Р.Чернега, Заступник Міністра молоді та спорту України О.Ярема та ін.

Другий день Форуму – День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст, відбувався за підтримки та організації Проекту ПРОМІС. Протягом цього дня учасники взяли участь у двох пленарних сесіях та двох секційних засіданнях, на яких були обговорені питання державної політики стимулювання регіонального місцевого розвитку, питання впровадження принципів демократичного врядування, а також забезпечення рівних прав чоловіків та жінок в процесі розвитку територіальних громад.

Про початок роботи Дня відкритого врядування та економічного розвитку українських міст оголосив виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, який ознайомив учасників з цілями та програмою другого дня форуму. З вітальним словом до учасників звернувся Лев Парцхаладзе, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Він розповів про пріоритети розвитку будівельної галузі в Україні, зокрема про плани створення в громадах сучасних ЦНАПів, які швидко та оперативно надаватимуть якісні адміністративні послуги громадянам та будуть розміщені в ультрасучасних будівлях; створення сучасних амбулаторій сімейного типу в кожному населеному пункті, які надаватимуть всі медичні послуги в одному центрі, який буде оснащений сучасним медичним обладнанням; створення нового освітнього простору (НОП) в опорних школах та громадах. Лев Парцхаладзе  висловив впевненість в тому, що створення мотивуючого шкільного простору з креативним дизайном, сучасним обладнанням та швидким Інтернетом значно підвищить інтерес дітей до навчального процесу.

Керівник відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Карім Моркос привітав учасників Форуму від імені Посольства Канади. Пан Моркос підтвердив готовність Канади надалі допомагати Україні на шляху реформ, зазначивши, що в України нема кращого друга, ніж Канада. В підтвердження своїх слів, Карім Моркос розповів про проекти міжнародної технічної допомоги, які Канада успішно реалізує в Україні. Серед них – Проект ПРОМІС. Окремо учасників привітала Головний радник з питань врядування Проекту ПРОМІС та канадський експерт Кейді Ворд.

Перше пленарне засідання було присвячене підтримці підтримки економічного розвитку територіальних громад в Україні. Його розпочав Олег Топіха, начальник відділу з питань впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівницта та житлово-комунального господарства України, який розповів про державну політику стимулювання регіонального та місцевого розвитку, зокрема умови фінансування проектів територіальних громад через Державний фонд регіонального розвитку та умови надання субвенцій територіальним громадам. Про економічні інструменти розвитку територій розповів начальник відділу розвитку системи надання адміністративних послуг Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олександр Каменчук. Роботу АМУ з підтримки розвитку українських міст представив заступник виконавчого директора АМУ Валерій Баранов,  розповівши про те, як АМУ лобіює інтереси її членів та розвиває свої регіональні відділення. Ірина Іваночко, член Секції АМУ з рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, начальник відділи культури і туризму, охорони культурної спадщини, культурних цінностей, національностей та релігій Миколаївської РДА Львівської області, виступила на тему врахування гендерних аспектів у політиці розвитку територіальних громад.

Канадський досвід підтримки розвитку сільських територій представив Джо Масі, виконавчий директор Асоціації муніципалітетів Манітоби (АММ). Він розповів про основні функції АММ, її структуру, лоббістьку діяльність та програми підтримки розвитку сільських регіонів. Розповідаючи про стратегію підтримки розвитку сільських територій Манітоби, яку розробила АММ, Джо Масі наголосив, що одним з основних принципів, яким керувалися при її розробці, був принцип інклюзивності – забезпечення участі ключових зацікавлених сторін і відображення їхнього внеску в стратегії. Наступний важливий принцип – це усвідомлення того, що сільський економічний розвиток не є виключною відповідальністю уряду. Стратегія рівня провінції потребує співпраці з боку різних регіонів та державного, неприбуткового і приватного сектору, організацій і фахівців-практиків у сфері економічного розвитку, корінних громад, наукових кіл та підприємницької спільноти. Необхідно також враховувати все розмаїття сільських громад, адже різні регіони перебувають на різних стадіях розвитку, тому стратегія повинна бути гнучкою, зазначив Джо Масі.

Надалі робота Дня відкритого врядування та економічного розвитку українських міст продовжилася в двох паралельних секціях – «Відкрите врядування – шлях до ефективного розвитку територіальних громад» та «Впровадження інноваційних підходів в роботі АМУ для стимулювання та підтримки розвитку громад», модераторами яких були експерти Проекту ПРОМІС Кейді Ворд та Олег Войтович відповідно.

У рамках секції з відкритого врядування учасники обговорили інструменти відкритого врядування, зокрема електронне врядування, концепцію відкритих даних, концепцію «smart city», громадський бюджет. Валерій Бакал, начальник укправління з питань інформаційних технологій Державного агенства з питань еклектронного врядування, представив проект концепції е-врядування в Україні, розгляд якої Кабінетом Міністрів запланований на 20 вересня. Електронне врядування має на меті підвищити ефективність надання державних послуг громадянам за допомогою активного впровадження в публічне управління сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, зазначив В.Бакал. Виконавчий директор ГС «Хайтек офіс України» Андрій Бірюков розповів про концепцію «Smart City», яка передбачає інтеграцію передових інформаційно-комунікаційних технологій в життя міста для кращого управління ним. Операційний менеджер МБО «Фонд Східна Європа», програма USAID «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах» (TAPAS), Павло Радченко представив учасникам портал Opendatabot – сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів, який збирає інформацію з відкритих державних реєстрів та інших джерел. Продовжила тему відкритих даних Яніка Меріло, в.о. заступника Дніпровського міського голови, яка презентувала учасникам «Відкритий Дніпро» – сайт відкритих даних Дніпровської міської ради. Цей сайт містить важливу інформацію про різні сфери життя Дніпра, зокрема інфраструктуру міста, місцеві фінанси, медицину, будівництво тощо. Така інформація є відкритою та доступною для громадян, а сайт є зручним для навігації. Анатолій Бойко, координатор громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», розповів про прозорий бюджетний процес та покращення ефективності використання місцевих бюджетів. Успішним досвідом формування громадського бджету міста Кременчука поділився Віталій Малецький, Кременчуцький міський голова. Юлія Гвоздович, депутат Львівської міської ради, Голова Постійної депутатської комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова, у свою чергу розповіла про Портал відкритих даних у м.Львові – он-лайн платформу, що містить інформацію від різних структурних підрозділів міської ради, а також інших установ, що працюють на території міста.

В рамках другого секційного засідання учасники обговорили інноваційні підходи в роботі АМУ для стимулювання та підтримку розвитку територіальних громад. Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан поінформував учасників про стан впровадження Стратегії розвитку регіональних відділень АМУ, зазначивши, що головною метою є надання членам АМУ найбільшого спектру послуг. Керівник проектів ГО «Центр реформ та місцевого розвитку» Андрій Гінкул виступив з доповіддю на тему розбудови інституційної спроможності та створення інформаційної системи комунікації РВ АМУ. Своїми думками щодо перспектив розвитку РВ АМУ поділилися Миргородський міський голова Сергій Соломаха, виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак, Первомайський міський голова Людмила Дромашко та інші очільники українських міст.

Після завершення тематичних секцій учасники зібралися разом для останнього пленарного засідання, щоб обговорити державний контроль в сфері місцевого самоврядування. На цьому пленарному засіданні учасники мали нагоду ознайомитися з кращими міжнародними практиками у сфері державного контролю над органами місцевого самоврядування. Анджей Поравський, виконавчий директор Асоціації міст Польщі, представив систему державного контролю над муніципалітетами Польщі, а Еліта Цакуле, директор Офісу міжнародних проектів Норвезької асоціації місцевих та регіональних влад, розповіла про особливості державного контролю над муніципалітетами Норвегії. Денис Волков, директор з адвокації та комунікацій Асоціації муніципалітетів Манітоби, розповів про політику взаємодії федерального та провінційного урядів з органами місцевого самоврядування в Канаді.