З метою запуску процесу розробки Стратегії сталості та впливу, Проект ПРОМІС 13-14 грудня 2017 року провів навчальний семінар для представників міст-партнерів на тему «Впровадження змін на місцевому рівні: стратегії сталості та впливу, виклики та фактори успіху».

Протягом двох інтенсивних днів семінару учасники ознайомилися з передовим досвідом у сфері муніципального розвитку та обговорили практичні стратегії, які забезпечать довготривалий успіх проектам та ініціативам, які вони впроваджують. Учасники взяли участь у фасилітованій дискусії, під час якої обговорили перешкоди на шляху змін та забезпечення сталості ініціатив. Основний наголос був зроблений на їхній ролі як лідерів у впровадженні змін та важливості обміну досвідом з іншими громадами. При цьому фокус заходу був зосереджений на двох темах ініціатив: «Брендинг та маркетинг територій» і «Жіноче підприємництво».

Навчання учасників провів спеціально запрошений експерт з Канади – Паскаль Лавуа, старший радник Федерації канадських муніципалетів (ФКМ) з мобілізації знань. Паскаль Лавув презентував підходи ФКМ щодо сталості та впливу впроваджених ініціатив та програм, розповівши про те, як ФКМ вдалося не лише підвищити спроможність органів місцевого самоврядування та їхніх партнерів, але й успішно поширити набутий досвід та результати реалізації різноманітних проектів.

Проект ПРОМІС запросив колишніх партнерів Проекту «Місцевий економічний розвиток міст України» (Проект МЕРМ), який ФКМ впроваджувала за фінансової підтримки Уряду Канади у 2010-2014 рр., поділитися своїм досвідом реалізації ініціатив та забезпечення їхньої сталості.

Тетяна Підпалько, начальник Управління економіки Виконавчого комітету Криворізької міської ради, поділилася досвідом, здобутим в ході виконання спільних ініціатив з Проектом МЕРМ. Вона розповіла про основні виклики, з якими довелося зіштовхнутися у ході їхньої реалізації, пояснила, як вдалося їх подолати, та коротко презентувала ініціативи, які тривають досі.

Галина Заяць, заступник начальника управління економіки Львівської міської ради, поділилася досвідом Львівської міської ради з впровадження ініціатив щодо підтримки та стимулювання розвитку жіночого підприємництва в м. Львів. Зокрема, вона розповіла про досвід впровадження проекту «Жінки в підприємництві», який у 2013-2014 рр. Департамент економічної політики Львівської міської ради реалізовував спільно з БФ «Центр підтримки ініціатив» у рамках спільної ініціативи Проекту МЕРМ з Асоціацією міст України. У своїй презентації, Галина Заяць детально зупинилася на ключових складових сталості ініціативи, факторах успіху та перешкодах на шляху реалізації. У свою чергу, директор КЗ «Дніпропетровське регіональне інвестиційне агентство» Валентина Затишняк описала процес розробки успішного бренду міста Дніпропетровськ, який розроблявся в рамках Проекту МЕРМ.

Після презентацій учасники у малих групах обговорили представлені історії та їхній зв’язок з тими проектами, які зараз реалізовуються учасниками у Проекті ПРОМІС. Учасники також дискутували на тему того, що означає бути лідером змін для громади, якими є перевірені ефективні стратегії змін в організації та установі, як можна вчитися на інноваціях, що означає сталість у контексті постійних та швидких змін, чи можуть невеликі проекти справді мати вплив.

Серед важливих тем, які піднімалися на семінарі, було питання забезпечення гендерної рівності. Її представила Олена Тихомирова, експертка з питань гендерної рівності Проекту ПРОМІС. Зокрема, вона запропонувала учасникам обговорити «гендерну чутливість» та «гендерну виваженість» різноманітних інформаційних матеріалів.

Усі учасники семінару в подальшому візьмуть участь у процесі розробки Стратегії сталості та впливу Проекту ПРОМІС.