Проект ПРОМІС підтримує ідею впровадження в містах-партнерах партисипативного (громадського) бюджету як інструмента прямої демократії та реалізації права громад на місцеве самоврядування.

Зокрема, ПРОМІС співпрацює з Фундаціє польсько-української співпраці ПАУСІ в реалізації проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», який ПАУСІ імплементує разом з Фондом Східна Європа. Ініціатива впроваджується за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади та Європейського Союзу.

Одним з міст, яке було обрано для участі у проекті, є місто-партнер ПРОМІС – Миргород. Партисипативне бюджетування наддасть можливість кожному мешканцю Миргорода долучитися до обговорення та рішення щодо того, на що буде витрачатись частина коштів міського бюджету.

Нижче замітка з офіційного сайту Миргородської міської ради.

Публічні бюджети: від А до Я

2017-02-17Цій темі була присвячена нарада, яку провів міський голова Сергій Соломаха. Очільник міста вкотре нагадав, що саме містяни мають вирішувати, яким бути Миргороду. Для реалізації суспільно-значимих ініціатив громадян, міською радою було запроваджено цільові програми. Так, у 2016 році діяла програма муніципальної підтримки громадських ініціатив. У поточному році оновлену програму трансформували в проект під назвою «Місто активних громадян» (МАГ) з відповідним фінансуванням. Наступним кроком у залученні мешканців до громадського бюджету пропонують розглянути впровадження в Миргороді Бюджету участі.

Учасницьке або партисипативне бюджетування − це інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни залучаються до формування  місцевого бюджету. В рамках учасницького бюджетування люди обговорюють пріоритети розвитку громади і пропонують свої проекти. Службовці виконкому оцінюють відповідність проектів вимогам. Після обговорень громада обирає, які з проектів треба реалізувати першочергово. Обрані проекти вносяться в проект бюджету в рамках визначеної радою суми.

Такі інновації вже діють у кількох містах України. Досвід Чернігова презентували начальник фінансового управління Олена Лисенко та журналіст Ірина Синельник. Вони розповіли про методологію учасницького бюджетування. За круглим столом відбулася жвава дискусія  проектної пропозиції. В обговоренні взяли участь представники управлінь та відділів міської ради, депутати, представники рад мікрорайонів.

Проект «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадськості в Україні буде реалізуватись міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» за підтримки Європейського союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст” (Проект ПРОМІС) та  Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ.