Джерело: Дзеркало Коломиї

strategiyaЗавершилася робота над розробкою Стратегічного плану розвитку Коломиї. Документ розробляли в ратуші за підтримки проекту “Партнерство для розвитку міст” (ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ). Підсумковий документ містить понад сотню сторінок та розрахований на 10 років – до 2027 року. За цей час Коломия повинна стати регіональним економічним і туристичним центром Прикарпаття та містом з якісним міським середовищем. Саме ці дві мети визначені пріоритетними у новій Стратегії розвитку.

Розпочинається документ з аналізу сильних та слабких сторін Коломиї. До сильних розробники віднесли розташування нашого міста в екологічно чистому регіоні, добре транспортне сполучення з двома найближчими обласними центрами Івано-Франківськом та Чернівцями, наявність вільних земельних ділянок, велика кількість історичних та архітектурних пам’яток, мультикультурна історія, культурна та релігійна толерантність.

Ці фактори, як зазначено у Стратегічному плані, дають можливості для розвитку туристичної індустрії, створення індустріальних парків з новими виробничими потужностями, розвитку легкої та харчової промисловості з етнічними мотивами та збільшенням обсягу торгівлі. Та й загалом позиціонувати місто як регіональний центр Покуття та Гуцульщини.

Іншими важливими перевагами є позитивний досвід залучення іноземних інвесторів в економіку (зокрема Leoni), наявність вільних земельних ділянок, “старих” промислових зон, придатних до інвестування або ревіталізації та цивільного будівництва, добре розвинене мале і середнє підприємництво, наявність освітньої бази для підготовки спеціалістів потрібних напрямків для потенційних інвесторів, що у поєднанні з такими можливостями, як розвиток індустріальних парків, легкої та харчової промисловості, розвиток транскордонного співробітництва, визначають розвиток Коломиї на середньострокову перспективу як регіонального промислового та логістичного центру Прикарпаття з багатопрофільною економікою високих технологій.

Однак є й негативи, до яких було зараховано недостатність власних коштів на розвиток міської інфраструктури, відсутність інвентаризації землі, відсутність промоції міста, недостатній рівень розвитку міської інфраструктури – недосконала транспортна мережа та зношеність інженерних комунікацій, відсутність сучасної системи утилізації сміття.

Ці негативні фактори створюють для Коломиї низку загроз. Зокрема, це старіння населення міста, відплив з Коломиї працездатного населення та молоді, занепад пам’яток архітектури та інших привабливих туристичних об’єктів, відсутність плану забудови середмістя – тобто загалом непривабливе міське середовище, що впливає на імідж міста, його інвестиційну, підприємницьку і туристичну привабливість.

Якщо говорити за конкретні дії, які плануються в рамках плану Стратегічного розвитку, то найперше міська влада планує вдосконалити управління земельними ресурсами. Зокрема йде мова про встановлення меж міста, відведення земель під створення індустріального парку, закінчення інвентаризації міської землі. Також у документі ставлять завдання покращити промоцію міста та збільшити його інвестиційний потенціал. Зокрема влада пропонує збільшити інтенсивність діалогу з підприємцями. Ще одним завданням є адаптація навчальних програм освітніх закладів міста до потреб ринку праці.

Ну й, звичайно, не обійшлося без туризму. Розвиток туристичної інфраструктури та підвищення якості туристичних послуг – одне з ключових завдань Стратегії розвитку.

Якщо взяти іншу стратегічну мету – зробити Коломию містом якісного міського середовища – то тут першим завданням стоїть реконструкція доріг і тротуарів. Зокрема йдеться про вулиці Міцкевича, Петлюри, Франка, Атаманюка, Старицького, Хмельницького, Шкрумеляка.

Крім ремонту вулиць планується створити кільцеві розв’язки на магістральних вулицях міста, створити пішохідну зону у центрі та модернізувати мережі водопостачання та водовідведення. Ще одним напрямком є підвищення енергоефективності громадських та житлових будівель у Коломиї.

Також, як зазначено у документі, велику увагу приділять будівництву нових та реконструкції існуючих громадських будівель. Тут планується будівництво басейну, реконструкція будівлі під освітньо-культурний заклад на вулиці Шухевича (колишня поліклініка), створення центру польської культури в будівлі Молодіжного центру.

Ось такі завдання мають бути реалізовані у Коломиї за наступні 10 років згідно з новим Стратегічним планом розвитку міста. На папері вони правильні й ефективні. Та тут головне, щоб вони виконувалися. Як буде з цим – побачимо.