IMG_20170315_09021114-15 березня 2017 року у м.Львів відбулася робоча зустріч Комітету з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків АМУ. Темою засідання були міста комфортні та безпечні для жінок.

Вступною промовою засідання Комітету відкрили Валерій Баранов, заступник виконавчого директора АМУ, Людмила Дромашко, Голова Комітету та Первомайський міський голова, Ренді Гулден, депутат муніципалітету м. Йорктон та член Ради директорів ФКМ, Алан Шефман, депутат муніципалітету м. Вон, та Кейді Ворд, головний радник з питань врядування Проекту ПРОМІС.

Валерій Баранов підтвердив важливість робочої зустрічі Комітету зазначивши, що одним із невід’ємних напрямків демократичного розвитку України є забезпечення в українському суспільстві ґендерної рівності у всіх сферах життя суспільства, в тому числі в політиці та органах місцевого самоврядування. Олена Тихомирова, консультант з питань ґендерної рівності Проекту ПРОМІС, ознайомила учасників зустрічі з програмою засідання та сформулювала очікування від робочої зустрічі. Експертка зазначила, що питання комфортності міст є надзвичайно  важливе, тому що часто жінки не зауважують тих незручностей, які є в їхніх містах, оскільки вони стали частиною міського ландшафту. Це призводить до ігнорування проблеми комфортності міст для жінок. Вона запропонувала обговорити виклики та труднощі, з якими стикаються жінки у світі та в українських містах зокрема. ЇЇ колега Бет Воронюк, канадський консультант з питань ґендерної рівності Проекту ПРОМІС, описала базові характеристики та визначення комфортних міст, а також розповіла про кращі міжнародні практики створення безпечних міст для жінок.

На запрошення Проекту ПРОМІС участь у засіданні Комітету взяли депутати з канадських муніципалітетів Ренді Гулден та Алан Шефман. Ренді Гулден, яка проживає у місті Йорктон, поділилася успішним досвідом свого міста в створенні комфортного та безпечного середвища для жінок. За словами пані Гулден, її особиста мета – визначити та виховати майбутніх жінок-лідерів у громаді Йорктауна та навколишньому регіоні. Кожні два місяці пані Гулден збирає разом жінок для неформального обговорення їхньої ролі в розвитку громади міста. До таких зустрічей залучаються жінки з секторів культури та мистецтва, освіти, фінансового та бізнес-сектору, охорони здоров’я, місцевих громадських організацій. Алан Шефман у своєму виступі зосередився на питанні створенні інклюзивних громад, де усі члени громади, незалежно від статі, національності, віросповідання тощо, мають рівні права та рівний доступ до усіх муніципальних послуг.

Другий день робочої зустрічі розпочався з обговорення ролі Комітету в структурі АМУ та прогресу у виконанні Стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків АМУ. Після завершення обговорення, учасники відвідали реалізовані ініціативи з підвищення комфортності м. Львова для жінок – коворкінг-простір для мам «Пташеня», а також ознайомилися з презентацією програми «Включайся» для соціалізації мам в декреті.

В ході жвавих та плідних дебатів учасники розглянули успішні практики створення комфортних міст для жінок, подискутували щодо того, як можна поширити їх у містах, ознайомилися з успішними реалізованими та запланованими ініціативами Львова. Вони також розробили план дій для міст щодо того, як забезпечити у місті комфорт та захист для усіх його мешканців, особливо жінок. Цей план буде згодом представлений для обговорення та оцінки міським головам відповідних міст.

Тема ґендерної рівності є наскрізною темою Проекту ПРОМІС, що зумовлює інтеграцію ґендерних підходів у всі стратегічні напрямки діяльності Проекту. Обговорення теми гендерної рівності загалом та створення комфортних міст для жінок зокрема сприятиме просуванню політики ґендерної рівності на місцевому рівні та включенню ґендерної проблематики у всі сфери життєдіяльності міст.