Джерело: Веб-сайт Асоціації міст України

1_oАвтоматизована система муніципальної статистики (АСМС) створена за рішенням Правління АМУ  з метою реформування методів збору муніципальної статистики.

АСМС була розроблена в рамках спільного проекту  міжнародної технічної допомоги «Місцевий економічний розвиток», який у 2010–2015 роках впроваджувала Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) у партнерстві з Асоціацією міст України (АМУ).

Протягом 2017 року в рамках спільного проекту Асоціації міст України та Федерації канадських муніципалітетів  «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) року було активізовано діяльність з підтримки АСМС та проведено ряд заходів для її сталого розвитку.

До АСМС постійно приєднуються нові територіальні громади. Так, станом на 15 січня 2018 року можливостями системи користуються 272 міста. Для нових користувачів проводяться семінари з практичної роботи з системо. У  2017 році у семінарах взяли участь 57 представників органів місцевого самоврядування з 12 областей України. На постійній основі ведеться оновлення бази даних користувачів системи.

Експерти ПРОМІСу провели опитування користувачів, за результатами якого видано інформаційний буклет кращих практик використання АСМС в роботі органів місцевого самоврядування.

Робоча група за участі фахівців Держаної служби статистики України та Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи Національної академії наук України, створена проектом, проводить оцінку поточного стану системи, готує рекомендації щодо її удосконалення та розвитку.

Участь територіальних громад в АСМС є безкоштовної та добровільною. Детальніше про роботу системи можна дізнатись на сторінці у розділі  МУНІЦИПАЛЬНА СТАТИСТИКА на сайті АМУ.