Джерело : Асоціація міст України

В Києві продовжується ХІV Український муніципальний форум. Сьогодні – День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст. Другий день Форуму проводиться в рамках Проекту «Партнерство для розвитку міст (ПРОМІС)», який з 2015 року впроваджує Федерація Канадських Муніципалітетів (ФКМ) спільно з Асоціацією міст України.

На Форум зібралося майже 400 учасників: голови громад-членів АМУ та представники органів місцевого самоврядування, народні депутати, представники парламенту, уряду, проектів міжнародної технічної допомоги, експертного середовища та партнерів Асоціації з Норвегії, Канади та Литви.

image1

Відкрив засідання Голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко. У виступі він зазначив, що сьогодні одним з найважливіших завдань для органів місцевого самоврядування є розробка ефективних інструментів використання бюджетних коштів (читати далі).

Звертаючись до учасників Форуму Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що за 3-5 років держава має всі шанси побудувати міцну економіку з розвинутою інфраструктурою. І зробити це можна у прямому діалозі між центральною і місцевою владою (читати далі).

image2

Посол Канади в Україні Роман Ващук, виступаючи сказав: «Понад усе ми розуміємо, що вам потрібні не лише навчання, а й практика. І важливо переймати не тільки міжнародний досвід, зокрема, канадський, а звернути увагу на те, що і в Україні вже нарощений свій власний позитивний досвід, яким варто ділитися. Наприклад, успішно впроваджена Івано-Франківськом програма «тепле місто», яка вже реалізовується в інших українських муніципалітетах. Отже, не забувайте звертати увагу на успіхи своїх міст, ділитися ними і впроваджувати кращі практики, а там, де вам не вистачає досвіду, звертайтеся до міжнародних партнерів і використовуйте їх досвід. Йдіть тільки вперед! Бажаю вам перемог!».

image3

День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст продовжився  пленарним засіданням, під час якого учасники обговорили економічний розвиток територіальних громад в Україні.

Головний радник з питань врядування Проекту ПРОМІС Кейді Ворд розказала про напрями допомоги містам-партнерам Проекту ПРОМІС та наголосила на важливості співпраці Асоціації міст України та Федерації Канадських Муніципалітетів, в рамках якої були розроблені дієві інструменти для поширення демократії у місцевому самоврядуванні (презентація).

image4

Заступник виконавчого директора АМУ Валерій Баранов представив Концепцію створення системи підготовки кадрів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, розроблену в рамках Проекту ПРОМІС.

Бев Еслінгер, мер канадського міста Едмонтон, презентувала роль жінок у місцевій владі та досвід впровадження гендерних ініціатив в Едмонтоні (презентація).

image5

Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, представила тему: «Забезпечення впровадження принципу гендерної рівності в політику та практику на місцевому рівні» (презентація).

До учасників форуму звернувся народний депутат України, голова фракції «Самопоміч» у парламенті Олег Березюк: «Місцева влада – це єдина гілка влади в Україні, де наявні елементи довіри. Тому центральні органи влади намагаються контролювати її». Зараз йдуть спроби просунути новий проект закону – про фінансовий контроль органів місцевого самоврядування, сказав народний депутат та закликав міських голів об’єднуватися навколо Асоціації як захисника інтересів місцевого самоврядування. « Вже були спроби запровадити контроль, і завдяки Асоціації міст України вдалося їх зупинити», – зазначив О.Березюк.

(Нагадаємо, минулого року був внесений законопроект про державний контроль за рішеннями органів місцевого самоврядування, який би у разі прийняття дозволив втручання місцевих держадміністрацій у роботу місцевого самоврядування. Завдяки зусиллям Асоціації вдалося призупинити цей законопроект. Він був відкликаний розробником).

Народний депутат України Ірина Сисоєнко розповіла міським головам про аспекти медичної реформи, зокрема, про зміни на первинному рівні системи охорони здоров’я.

Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко розказав учасникам Форуму про «парасольковий бренд» Ukraine NOW, мета якого полягає в об’єднанні зусиль для просування міст, селищ та сіл України у світі. Про досвід розробки та використання єдиного бренду України розповів креативний директор агенції «Банда» Павло Вржещ (презентація та відео).

image6

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан та директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко оголосили проекти-переможці конкурсу короткострокових ініціатив, що сприятимуть участі жінок у місцевому економічному розвитку:

  • Проект «Збільшення представництва жінок у прийнятті рішень на місцевому рівні», Громадський рух «За гендерну рівність», м. Дніпро
  • Проект «Житомир – місто рівних можливостей», Житомирська обласна молодіжна організація ГО «Паритет», м. Житомир (презентація)
  • Проект «SheEmpovers – розширення можливостей жінок в економічному житті міста Івано-Франківськ», ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» м. Івано-Франківськ (презентація)
  • Проект «Підвищення залученості жінок у місцевий економічний розвиток – запорука успішного розвитку міста!», ГО «Центр жіночі перспективи», м. Львів (презентація)
  • Проект «Гендерні стереотипи і ІТ: будуємо майбутнє з жінками підприємцями», ГО «ІТ Хауз», м. Тернопіль (презентація)
  • Проект «Гендерний паспорт м. Харкова», ГО «ЛІНК», м. Харків (презентація)

Проект «Розвиток жіночого підприємництва в невеликому місті: Ідеї та практики», Регіональний фонд підтримки підприємництва по Полтавській області, м. Хорол, Полтавська область

image7

Далі учасники працювали у тематичних секція.

Секція № 1 – Демократичне врядування. Модератор – Ігор Лепьошкін, головний експерт, керівник групи експертів Проекту ПРОМІС.

Під час засідання секції виступили:

  • В.о. директора ДП ProZorro.Продажі Олексій Соболєв (презентація)
  • Дрогобицький міський голова Тарас Кучма (презентація)
  • Депутат Мелітопольської міської ради, начальник управління з внутрішньої політики Павло Тімофєєв (презентація)
  • Заступник директора ПАУСІ Костянтин Плоский (презентація)
  • Президент МБО «Фонд Східна Європа» Віктор Лях (презентація)
  • Миргородський міський голова Сергій Соломаха
  • Начальник фінансового управління Хмільницької міської ради Тетяна Тищенко (презентація)

Співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City Ярослава Бойко (презентація)

image8

Секція №2 – Розвиток середнього і малого бізнесу. Модератор – Валерій Кокоть, головний експерт з розвитку бізнесу Проекту ПРОМІС.

Під час засідання секції виступили:

  • Заступник Запорізького міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Валерій Еделєв
  • Директор департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Віталій Погосян (презентація)
  • Співзасновник Громадської організації «Greencubator» Роман Зінченко
  • Директор Аналітичного центру «СВ-Платформа» Валентина Смаль (презентація)
  • Директор Проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», GIZ GmbN Валентина Смаль (презентація)

image9

Секція АМУ з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Модератор – Олена Тихомирова, консультант з питань гендерної рівності, Проект ПРОМІС.

Під час секції виступили:

  • Директор проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко
  • Заступник виконавчого директора АМУ Валерій Баранов
  • Голова Секції АМУ, член Правління АМУ, Первомайський міський голова Людмила Дромашко
  • Мер канадського міста Едмонтон Бев Еслінгер  (презентація)
  • Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко

Також переможці конкурсу короткострокових ініціатив, що сприятимуть участі жінок у місцевому економічному розвитку, презентували свої проекти (див. вище).

image10

Далі  на загальній сесії учасники Форуму обговорювали стратегічну екологічну оцінку міст.  Модератор дискусії – Олександр Ігнатенко, головний експерт з міжвідомчої співпраці та економічного розвитку Проекту ПРОМІС.

Заступник директора Департаменту стратегії та євроінтеграції Міністерства екології та природних ресурсів України Наталія Трофименко презентувала Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку» (презентація).

Консультант ЄЕК ООН Майя Гачечиладзе-Божеску поділилася досвідом проведення СЕО в країнах Центральної та Східної Європи (презентація).

Геннадій Марушевський, консультант  проекту ПРОМІС з питань охорони довкілля розповів про досвід проведення СЕО в містах-партнерах проекту ПРОМІС (презентація).

Вячеслав Потапенко, директор Інституту зеленої економіки, проектний менеджер – реформа системи екологічного контролю, моніторингу та відповідальності  Офісу підтримки реформ Міністерства екології та природних ресурсів України представив методичні рекомендації з проведення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування в Україні.

image11

На завершальній сесії модератори секцій доповіли результати обговорень та дискусій. Підсумки другого дня роботи Форуму підбили Директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко та Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

О.Кучеренко подякував учасникам Форуму за активну участь у дискусіях та наголосив на важливості обміну досвідом і обговорення нагальних питань місцевого економічного розвитку міст. Він також відзначив багаторічну співпрацю АМУ з канадськими партнерами.

О.Слобожан висловив вдячність Проекту ПРОМІС та Федерації Канадських Муніципалітетів за їх внесок та допомогу українським містам у впровадженні ініціатив економічного розвитку та гендерної рівності. Виконавчий директор АМУ запропонував учасникам схвалити проект підсумкового документу Форуму – звернення до перших осіб держави – за основу та протягом трьох днів внести пропозиції до нього. Виконавча дирекція доопрацює документ і направить його до центральних органів державної влади. Також О.Слобожан повідомив, що наступна велика зустріч керівників громад відбудеться під час Дня діалогу, який Асоціація міст України проведе 24-25 вересня у Тернополі.

D75_4109

ХІV Український муніципальний форум завершив роботу.