Джерело: Vежа

IMG_329020 квітня до Вінниці завітали почесні гості – представники канадського муніципалітету та експерти міжнародного проекту допомоги «ПРОМІС».

Разом із вінницькими фахівцями вони обговорили результати реалізації проекту «Місто зі змістом: простір комунікації та партисипації».

На зустрічі, що відбулась у NGO-Хабі (вулиця Пушкіна, 11) зокрема були присутні Гарт Фрізелл – депутат міської ради міста Прінс-Джордж та член Правління Федерації Канадських Муніципалітетів; Маріон Вілланова – директорка програм Федерації Канадських Муніципалітетів; Кейді Ворд – головна радниця з питань врядування Проекту ПРОМІС.

Вінницю представляли Віталій Погосян – директор департаменту економіки і інвестицій ВМР, Аліна Дяченко – директорка КП «Інститут розвитку міст» та Світлана Ходакова – голова правління ГО «Відкрите суспільство».

Гостей спочатку пригостили чаєм, цукерками та печивом, а потім – ознайомили із діяльністю новоствореного NGO-Хабу, його ініціативами та ходом розробки стратегічних документів у рамках проекту «Місто зі змістом».

Зазначимо, що реалізація цього проекту відбувається саме за сприяння та фінансування Фонду підтримки ініціатив з демократичного врядування та розвитку проекту «ПРОМІС».

IMG_3323– Я свого часу працювала у сімох країнах, де подекуди бачила вирішення низки проблем саме завдяки створенню подібного простору для спілкування, – каже Маріон Вілланова про вінницький NGO-Хаб. – Ось наприклад, влада не довіряє громадським організаціям, а вони у свою чергу – владі. Зокрема – через відсутність майданчика для комунікації, коли різні сторони мало що знають одне про одного й відтак між владою та суспільством виникає прірва. Але врешті, завдяки влаштуванню такого простору – вдається суттєво налагодити потрібний діалог.

Втім, канадські гості здивувалися тому, що Вінниці фактично немає звідки набиратися досвіду у влаштуванні таких комунікативних майданчиків.

– Скажіть, суто теоретично – у вас у Вінниці може бути створена така собі база знань для громадських організацій? – запитав Гарт Фрізелл. – Щоб усім було зручно IMG_3349отримувати інформацію?

На це Віталій Погосян та Аліна Дяченко запевнили, що місто вже рухається у цьому напрямку: зокрема буде створено окремий сайт NGO-Хабу, наповнений усією потрібною для громадських організацій інформацією. На ресурсі активісти зможуть комунікувати та обмінюватися досвідом.

«Значить, Вінниця буде першою та стане зразком для наслідування» – підсумували учасники зустрічі.

Також за чаюванням обговорили те, що нещодавно Вінницька міська рада спільно з Вінницьким клубом ділових людей за підтримки Федерації канадських муніципалітетів (ФКМ), що впроваджує проект «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС/PLEDDG) – ініціювала запуск проекту «Академія підтримки та розвитку бізнесу», яка надаватиме послуги представникам малого та середнього підприємництва і сприятиме впровадженню світових практик ведення бізнесу серед вінницьких компаній. Цю новацію канадські гості теж схвалили.

Окрім того, обговорення точилося навколо теми створення інноваційно-технологічного парку на території заводу «Кристал». Канадські гості звернули увагу на те, що ця ідея є надважливою для міста.

На завершення було обговорено введення в дію Європейської Хартії рівності чоловіків та жінок в житті місцевих громад. Адже нагадаємо, що минулого року Вінниця стала першим містом в Україні, що приєдналося до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

Хартією забороняється дискримінація за будь-якими ознаками статі, раси, етнічного або соціального походження, генетичних особливостей, мови, релігії або переконань, політичних або інших поглядів, належності до національних меншин, майнового стану, місця народження, інвалідності, віку або сексуальної орієнтації.

Врешті, результатом зустрічі стала домовленість представників канадського муніципалітету та вінницьких фахівців про подальшу плідну співпрацю.