Джерело: Вінницька обласна державна адміністрація

Image05

Сьогодні, 1 липня, в актовій залі адмінбудівлі “Книжка” відбулося засідання круглого столу з питань використання ETC «ProZorro. Продажі» для продажу об’єктів малої приватизації, оренди комунального майна. У заході взяли участь заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Надія Насіковська, в.о. генерального директора ДП «ПРОЗОРРО. ПРОДАЖІ» Олексій Соболев, головний експерт/ керівник групи експертів проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін, представники електронних торгівельних майданчиків і представники місцевих органів самоврядування області.

Минулого тижня мала приватизація офіційно стартувала в Україні – в системі ProZorro. Продажі вже майже 800 об’єктів https://bit.ly/2Ao8KLG  та 100 лотів, аукціони з продажу яких відбудеться вже найближчим часом.

“Вперше за роки незалежності державне майно продається так відкрито і прозоро. Без прихованих процедур чи платежів – все онлайн. Систему ProZorro. Продажі вже давно успішно використовує Фонд гарантування вкладів та міста і області по всій країні.  Разом ми вже продали більш ніж на 9 млрд. грн.. активів банків- банкрутів, державних та комунальних підприємств, – розповів в.о. директора ДП “Прозорро Продажі” Олексій Соболев. Якщо ми змогли продавати такі непрості об’єкти, як проблемні кредити, то і з малою приватизацією ми успішно впораємося”, – додав він.

Перші аукціони в рамках малої приватизації відбудуться вже в серпні. Наприклад, 17 серпня буде продаватись аж два регіональних об’єкти: комплекс нежитлових будівель зернотоку (Чернівецька область) і нежитлове приміщення площею 44,7 кв. м у Львові. А 30 серпня Фонд держмайна виставляє на продаж пакет акцій (99,9533%) підприємства “Укрпапірпром”, воно розташоване в Києві, неподалік від метро Лівобережна.

“Мала приватизація – це ефективний та прозорий спосіб наповнення бюджетів місцевих громад. Завдяки аукціонам ProZorro.Продажі сьогодні кожне містечко та селище по всій країні мають можливість залучити інвесторів, які не лише унеможливлять занедбаність будівель та підприємств, принесуть кошти в бюджети місцевих громад, а ще й зможуть надати додаткові робочі місця. Саме тому ми підтримуємо реформу державних продажів і популяризацію малої приватизацію по містах України, – прокоментував головний експерт/керівник групи експертів проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін.

Сьогодні вже авторизовано 23 торговельних майданчиків, які отримали право на підключення покупців та продавців. Втім, авторизація безстрокова. Очікується, що до програми можуть приєднатися понад 40 систем, які вже працюють із ProZorro.Продажі на інших аукціонах і ті майданчики, які раніше не працювали з державними продажами.

Нагадаємо, згідно з законом “Про приватизацію державного і комунального майна”, який набрав чинності в березні, мала приватизація відбуватиметься через електронну систему ProZorro.Продажі. Мова йде про активи державної і комунальної власності вартістю до 250 млн грн. Виставляти об’єкти в рамках малої приватизації будуть Фонд державного майна України (ФДМУ), а також місцеві органи влади.