DSC03854 DSC03844 DSC03834 DSC03824 42281402_10156507961363950_6151525338431094784_o41980139_10156506148008950_689840432854597632_o

Хоча жіноче підприємництво є порівняно новим явищем в українській економіці, актуальним є обмін кращими практиками та знаннями у сфері жіночого підприємництва між різними містами. З цією метою Проект ПРОМІС організував для міст-партнерів з Полтавської, Івано-Франківської та Запорізької області навчальну поїздку з питань розвитку жіночого підприємництва, яка тривала з 19 по 21 вересня. У ході навчальної поїздки учасники ознайомилися з кращими практиками жіночого підприємництва міста Вінниці, отримали цінні знання та корисні навички щодо заснування та розвитку жіночого підприємництва, дізналися, яку роль у просуванні та розвитку жіночого підприємництва відіграють органи місцевого самоврядування, громадські організації та бізнес-об’єднання.

Розпочалася навчальна поїздка з візиту до Громадської організації «Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця», яка розвиває соціальне підприємництво. Організація розпочала роботу у 2003 році. Метою діяльності організації є підтримка та захист сімей, які виховують дітей та молодь з інвалідністю, представництво їх інтересів в різних інституціях, сприяння в розробці і впровадженні сучасних підходів до соціальної допомоги людям з інвалідністю, захист їх прав, представництво їх законних інтересів. Організація, яка є прикладом жіночого соціального підприємництва, надає соціально-медичні, соціально-психологічні, соціально-педагогічні, правові та інформаційні послуги. Головою Ради Асоціації є Світлана Демко.

Наступним об’єктом візиту стала торговельна мережа ТМ «Україночка» у м.Вінниці. В 2010 році генеральний директор торгової мережі «Україночка» Олена Вихристюк заснувала БО БФ «Перлина Надії», мета якої – надати допомогу хворим дітям, дитячим будинкам та іншим людям, що опинилися у складних життєвих обставинах та потребують допомоги. «ТМ «Україночка» бере участь у багатьох благодійних проектах, через БО БФ «Перлина Надії» відправляє продукти та одяг військовим у зону АТО, а також надаємо допомогу пораненим, яких лікують на Вінниччині.  Учасники навчальної поїздки мали нагоду особисто поспілкуватися з Оленою Вихристюк, а згодом взяти участь у семінарі «Розвиток молодіжного підприємництва».

Далі був візит до громадської платформи HUB «Місто змістів», яка є майданчиком для діалогу та обміну думками мж владою міста, представниками бізнесу та громадськими організаціями. В рамках проекту «Місто зі змістом: простір комунікації та партиципації», що реалізується за фінансування Уряду Канади через Фонд підтримки ініціатив з демократичного врядування та розвитку Проекту ПРОМІС, були розроблені стратегічні документи хабу, такі як стратегія розвитку, бізнес-план та комунікаційна стратегія. У приміщенні хабу учасники навчальної поїздки поспілкувалися з директоркою аудиторської фірми «Надійність» Надією Манько.

Наступним став візит до підприємства ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика». Приватне акціонерне товариство «Вінницька харчосмакова фабрика» – одне з провідних підприємств Вінниччини у галузі плодоовочевої консервації. Воно утворилося в 1999 році в результаті реорганізації ВАТ «Вінницький завод продтоварів». Комбінат почав свою діяльність з виготовлення хлібопекарських виробів, соняшникової олії і безалкогольних напоїв. На сьогодні, товарний асортимент підприємства складається з понад 50 найменувань продуктів харчування, які мають великий попит у всіх регіонах України. Про успішну діяльність підприємства учасникам розповіла голова правління підприємства Любов Семенюк. Завершився день поїздкою до комплексу відпочинку «Гостевія», де учасниці навчального візиту поспілкувалися з його директоркою Надією Гладько.

В останній день навчальної поїздки учасниці зустрілися з заступником міського голови Владиславом Скальським, директоркою студії дизайну «Ексклюзив дизайн» Аліною Скомаровською, а також Надією Лисецькою, директоркою ТОВ «АмеліАрт Україна», президентом ГО «Вінницький клуб ділових людей». Пані Надія презентувала консультаційний бізнес-центр для представників малого та середнього підприємництва міста «Академія бізнесу», створеного за підтримки Проекту ПРОМІС. Завдання «Академії підтримки та розвитку бізнесу» – надавати послуги представникам малого та середнього підприємництва та сприяти впровадженню світових практик ведення бізнесу серед вінницьких компаній.