Джерело: Полтавська обласна державна адміністрація

img_4219В обласному центрі, у приміщенні Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя, відбувся форум «Діалогова платформа: #Полтавщина інвестиційна».

У ньому взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Інна Іщенко, представники українсько-канадського проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС), Канадсько-Української Торгової Палати, Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest, органів місцевого самоврядування Полтавської, Вінницької та Запорізької областей.

– Цей захід – продовження минулорічного економічного форуму, який показав можливості й потенціал Полтавщини. Нині демонструємо, які зміни відбулися в економічних показниках регіону й об’єднаних територіальних громад, ділимося досвідом щодо розвитку інвестиційної привабливості територій і залучення інвестицій, – зазначив Валерій Головко. – Зовсім по-іншому стали дивитися на Полтавщину в Україні й за межами держави. Нині наш край не вважається суто аграрним. Він має достатньо високий промисловий потенціал. Водночас ми поглибили роботу й примножили показники і в аграрному секторі. Розвивається інфраструктура. Реалізовуються й продовжують втілюватися інвестиційні проекти.

Валерій Головко подякував представникам об’єднаних територіальних громад, які розвивають свої території й створюють умови для роботи бізнесу.

– Полтавщина має значні успіхи у багатьох галузях. Однією зі складових успіху є інвестиційна привабливість регіону. Цим питанням особисто опікується очільник області Валерій Головко, приділяє відповідним темам значну увагу. Полтавщина входить до п’ятірки регіонів, у яких накопичений обсяг інвестицій із початку інвестування становить понад мільярд доларів США. Це досить значний показник. Не всі області України можуть похизуватися такими даними. Ми формуємо сприятливий інвестиційний клімат не тільки регіону, а й всієї держави. Полтавщина зосередила на своїх теренах 245 інвестиційних підприємств, які акумулюють інвестиції із 43 країн світу. Сьогодні хочемо продемонструвати на прикладі наших міст, об’єднаних територіальних громад, яким чином можна підвищити інвестиційну привабливість краю, – пояснила Інна Іщенко.

Вона нагадала, що область має інвестиційний портал (http://plobl-invest.gov.ua/). Він розроблений минулоріч і нині ефективно працює. Крім того, у межах заходу Інна Іщенко представила інвестиційний паспорт Полтавщини. У ньому йдеться про переваги регіону й представлені інвестиційні пропозиції для потенційних інвесторів. Зокрема, вільна база земельних ділянок, вільні виробничі підприємства, які можуть бути придбані чи здаватися в оренду. Інна Іщенко зазначила, що Департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА допомагає розробити об’єднаним територіальним громадам їхні інвестиційні паспорти.

– Нині представники громад подорожують багатьма куточками України, переймають досвід і колег з-за кордону, тож мають представляти інвестиційний потенціал своїх регіонів, залучати додаткові ресурси, бути готовими до співпраці, – додала Інна Іщенко. – Полтавщина має низку інвестиційних переваг. Із-поміж них, зокрема, вигідне географічне розташування, потужні промисловий та агропромисловий комплекс, трудові ресурси. Також наша область – територія для комфортного життя: в регіоні велика кількість закладів охорони здоров’я, закладів культури, мистецтва і відпочинку. Полтавщина є унікальною. Вона перебуває на одному рівні з містами-мільйонниками. І завдяки інвестиційним, економічним складовим ми формуємо Державний бюджет України. Ми перша область за показником фінансової самодостатності. Маємо величезний економічний потенціал. У регіоні потужно працюють підприємства машинобудівної галузі, розвинена добувна галузь. Ефективно розвиваються й об’єднані територіальні громади краю. Так, Щербанівська ОТГ посіла перше місце за показником економічної ефективності серед усіх громад України.

Інна Іщенко розповіла, що Полтавщина – експортоорієнтована область. Входить до п’ятірки експортерів України.

– Ми підтримали ініціативу обласної державної адміністрації провести діалогову платформу щодо залучення інвестицій. Це дуже важливе питання, адже без інвестицій не може жити жодна територіальна громада, жоден регіон. І від їх залучення залежить рівень економічного розвитку територій і добробут їхніх мешканців. Ми вже підтримували ініціативи на рівні області й міст-партнерів. Підтримуватимемо й надалі. Один із напрямів нашої діяльності – супровід процесів залучення інвестицій. Дуже важливо розуміти, що світ глобалізується, а регіони суттєво конкурують за людей та інвестиції. І регіон, який буде готовий до їх залучення, працюватиме у відповідному руслі, виграє у конкурентній боротьбі. І ми б хотіли, аби це була саме Полтавська область, – зазначив головний експерт українсько-канадського проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) Ігор Лепьошкін.

У межах форуму нагородили переможців конкурсу «Горизонти Полтавщини».