143734667_10155451492561862_6447202238686298112_o 44110913_2138059226511721_4630930173447897088_o 44250858_10155470113837132_5085066456115183616_n 44332031_1890957997606119_7087318877377396736_n 44344476_1890957987606120_4981920750622474240_n

Діяльність Проекту ПРОМІС спрямована на підтримку в Україні соціального підприємництва та інклюзивного розвитку, з особливим акцентом на залучення жінок до економічного розвитку в містах-партнерах Проекту. Проект ПРОМІС вже організував та успішно провів дві навчальні поїздки з питань соціального підприємництва в межах України з метою сприяння обміну знаннями між фахівцями, а також дві навчальні поїздки до Польщі, аби надати можливість працівникам міських органів влади, представникам громадських організацій та соціальним підприємцям можливість ознайомитися з кращим міжнародним досвідом підтримки соціальних підприємств та бізнесу, що належить жінкам.

Успішні навчальні поїздки в рамках Проекту ПРОМІС отримали продовження у навчальній поїздці до Канади, яка тривала з 9 до 18 жовтня 2018 року. Її метою було вивчення представниками міст-партнерів Проекту ПРОМІС канадського досвіду соціального підприємництва та жіночого бізнесу. Українська делегація, яка складалася з представників таких міст-партнерів Проекту, як Вінниця, Долина, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Мелітополь, Миргород, Полтава, відвідала канадські міста Торонто, Ватерлоо, Лондон та Ніагару, що у провінції Онтаріо. Протягом навчальної поїздки члени української делегації мали нагоду ознайомитися з канадськими моделями та кращими практиками розвитку соціального підприємництва та жіночого бізнесу, зустрітися з посадовцями, представниками бізнесу та неприбуткових організацій Канади, які залучені до вироблення та реалізації політики інклюзивного розвитку бізнесу.

В ході численних зустрічей, поїздок, демонстрацій та обговорень учасники отримали знання щодо впровадження стратегічного плану міста, спрямованого на розвиток соціального підприємництва та підтримку жінок у бізнесі, дізналися про шляхи підтримки та розвитку сектору соціальних підприємств та жіночого підприємництва за допомогою розбудови мереж та співробітництва, ознайомилися із спеціальними інструментами підтримки соціальних підприємств та жінок у бізнесі (бізнес-моделі, дорадчі програми, BizGrid, чати Socialpreneurs (для соціальних підприємств), дізналися про можливості коворкінга для соціальних новаторів, робочі місця для жінок, які враховують їхні сімейні обов’язки, взяли участь у детальному аналізі практичних прикладів та зустрілися з соціальними підприємствами, очолюваними жінками.

Зокрема, в Торонто учасники відвідали Центр соціальних інновацій, де обговорили з представниками Центру проблеми, з якими зіштовхуються жінки під час створення бізнесу та можливі шляхи подолання цих проблем. Не менш цікавим було знайомство з Фондом підприємництва та Програмою United Way Greater Toronto, яка підтримує соціальні підприємства з працевлаштування (ESE) в регіонах Піл, Торонто та Йорк. ESE – це бізнеси, які створюють можливості для навчання та працевлаштування для людей, що мають певні проблеми з працевлаштуванням. Фонд підприємництва підтримує створення, сталість та збільшення ESE.

Далі була знайомство з підприємницьким хабом Sketch, який працює у сфері креативного підприємництва та залучає молодь віком від 16 до 29 років в складних життєвих обставинах (бідність, безробіття, бездомність) до діяльності хабу, а також неприбутковою організацією MaRS Discovery District, яка співпрацює з 15 провідними організаціями Торонто з метою виведення їх інновацій на світовий ринок, надає комерційні послуги та фінансування на початковому етапі, а також виступає посередником у співробітництві з представниками галузі та приватними інвесторами.

У місті Ватерлоо українська делегація зустрілася з спеціалістами з питань регіонального економічного розвитку Ватерлоо, які розповіли про регіональні програми підтримки підприємницької екосистеми та сприяння розвитку соціального підприємництва. Керівництво Центру підтримки малого бізнесу регіону Ватерлоо розповіло про свою співпрацю з Партнерством соціальних підприємств Південно-західного Онтаріо мережі Pillar, підтримку, яку вони надають соціальним підприємствам, жінкам – власницям бізнесу та жінкам-підприємцям. Не менш цікавою та багатою на інсайти виявилася зустріч з представниками Менонітської асоціації економічного розвитку (MEDA), які поділилися своїм досвідом зміцнення підприємницьких екосистем для жінок-підприємців за кордоном, зокрема в Україні, з метою розширення їхніх економічних можливостей.

У Лондоні українські делегати відвідали центр Pathways, який допомагає людям подолати перешкоди у пошуках достойного працевлаштування та пропонує послуги з пошуку роботи та навчання навичкам. В Old East Village Grocer (OEVG) учасники завітали у відділення мережі Audio Tactile, яка долучає талановитих людей із обмеженими можливостями до участі у трудових ресурсах. OEVG виконує роль інтерактивної аудиторії для проведення практичного навчання людей із обмеженими можливостями, водночас забезпечуючи свіжими продуктами харчування свій район.

Далі була зустріч з представниками «My Sister’s Place» – притулку для жінок, які зазнали жорстокого ставлення та насильства, та їхніх дітей. В притулку надають послуги, спрямовані на пом’якшення наслідків насильства над жінками та їхніми дітьми, мета яких – запобігання та зменшення кількості випадків такого жорстокого поводження.

Українські делегати також відвідали:

Youth Opportunities Unlimited – національний лідер у проведенні широкого кола навчальних семінарів, навчання, наданні підтримки у працевлаштуванні та адвокації для молоді у віці від 16 до 30 років. Організація управляє різними соціальними підприємствами в сфері обслуговування, роздрібної торгівлі, деревообробки та управління відходами. Забезпечення необхідних навичок, надання відчуття впевненості та незалежності молодим людям, які намагаються знайти роботу. Вони також надають допомогу у пошуку житла для вразливих груп молоді та їхніх дітей.

Центр Atlohsa – забезпечує підтримку, освіту та запобігання насильству для корінних сімей та громад, зокрема надання притулку у надзвичайних ситуаціях та житла для короткострокового перебування жінкам з сімей та громад, де проживає корінне населення, а також надання допомоги у пошуку постійного житла. В них є декілька програм та груп підтримки для жінок, дітей, молоді та чоловіків, окрім як культурних зібрань та заходів, які проводяться разом із іншими агентствами в Лондоні.

Учасники навчальної поїздки мали нагоду познайомитися з персоналом Goodwill, які створюють можливості для зайнятості, розвитку навичок та підтримки працівників, які зіштовхнулися з такими перешкодами, як обмежені можливості або несприятливе соціальне становище. Вони також надають доступ до доступних товарів за допомогою пожертв громади та запобігають утворенню мільйонів фунтів відходів на сміттєзвалищах задля збереження довкілля.

Окрім того, українські делегати відвідали Центр творчості в Лондоні (Sheila Simpson Center), який підтримує новий театр, що розвивається, митців культури та різні мистецтва. Центр має галерею, театр з чорною скринькою, багатоцільовий робочий простір та 10 постійно діючих мистецьких студій.

Останнім пунктом маршруту для українських делегатів став регіон Ніагари. Представники регіонального інноваційнного центру охоче розповіли про співпрацю з Партнерством соціальних підприємств Південно-західного Онтаріо, підтримку, яку вони надають соціальним підприємцям, жінкам-власникам бізнесу та жінкам-підприємцям, та про проблеми та можливості, які існують на місцевому рівні.