DSC03051 DSC03069 DSC03072 DSC03082 DSC03088 DSC03096

6 грудня 2018 року в рамках Проекту ПРОМІС відбувся Перший всеукраїнський форум міст-підписантів Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків (Хартії) «Методи та інструменти впровадження засад Хартії», метою якого було надати містам консультаційну та методологічну підтримку в процесі приєднання до Хартії, розробки, впровадження та моніторингу заходів, спрямовані на її виконання.

Європейська Хартія рівності чоловіків та жінок – це один з основоположних документів у сфері забезпечення гендерної рівності, яким забороняється дискримінація за будь-якими ознаками статі, раси, етнічного або соціального походження, генетичних особливостей, мови, релігії або переконань, політичних або інших поглядів тощо. Хартія закликає європейські регіональні та місцеві органи самоврядування взяти на себе зобов’язання використовувати свої повноваження і партнерства для досягнення більшої рівності серед своїх громадян.

Вже три українських міста – Вінниця, Житомир та Ірпінь, стали зареєстрованими підписантами «Хартії», чим задекларували свою політичну волю в підтримку рівних прав і можливостей жінок і чоловіків на місцевому рівні. Більше десяти міст затвердили рішення про приєднання. Підписання Хартії означає, що органи місцевого самоврядування публічно проголошують відданість принципу гендерної рівності та беруть на себе зобов’язання забезпечити його реалізацію на своїй території.

Учасників Форуму привітала заступниця директора відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Бронвін Круден. Пані Круден розповіла про активну підтримку, яку Канада надає Україні для впровадження гендерної рівності у всіх сферах публічного життя, представивши, зокрема, основні засади феміністичної політики міжнародної технічної допомоги Канади. Валерій Баранов, заступник виконавчого директора АМУ, та Володимир Нижник, адміністратор АМУ, національний координатор з питань впровадження Хартії, розповіли про плани АМУ стосовно підтримки українських міст в приєднанні до Хартії та впровадженні її засад, а також пояснили, яким чином АМУ просувала ідею приєднання до Хартії. Адже ідея щодо підписання Хартії виникла в ході дискусій в рамках засідань Секції з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Асоціації міст України, діяльність якої активно підтримує Проект ПРОМІС.

Експертка ГО “Відкрите суспільство”, член комітету гендерної рівності АМУ, Світлана Сулімова представила досвід міста Вінниці, яке першим серед українських міст підписало Хартію. Приєднавшись до Хартії, Вінницька міська рада добровільно взяла на себе зобов’язання забезпечити виконання положень Хартії в межах своїх повноважень. Таке рішення було ухвалене Вінницькою міською радою 23 червня 2017 року. Ірина Ярмоленко, депутатка Житомирської міської ради, презентувала аналогічний досвід Житомира.

Викликами та завданнями, які виникли після рішення про приєднання до Хартії, поділилися Ольга Чичина, депутатка Харківської міської ради, та Наталія Лисенко, заступниця директора департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради. Консультантка з питань гендерної рівності Проекту ПРОМІС Світлана Жаворонкова та Світлана Ходакова, голова ГО «Відкрите суспільство», розповіли про переваги, які надає місту приєднання до Хартії, а також презентували методику, систему моніторингу та оцінку реалізації Хартії.

zip Презентації доповідачів