29028137_10156045313153950_2844559558855098368_o 29028237_10156045312723950_422131835644936192_o IMG_5071 IMG_5111 IMG_5134 IMG_5155

З 4 по 10 березня 2018 року відбувся другий навчально-ознайомчий візит до Польщі, в якому взяли участь посадовці міських рад, представники бізнесу та громадськості з міст-партнерів Проекту ПРОМІС.

Мета навчально-ознайомчого візиту, який Проект ПРОМІС організував спільно з польським Фондом міжнародної солідарності та за підтримки Уряду Канади, – показати учасникам реалії польських реформ та продемонструвати польські кращі практики розвитку соціального підприємництва та жіночого бізнесу, та їхній вплив на місцевий економічний розвиток.

Цього разу учасники відвідали тримісто- агломерацію на півночі Польщі, яка об’єднує такі міста, як Гданськ, Сопот та Гдиню, та міста Косцежина і Картузи в Поморському воєводстві.

У Гданську учасники відвідали Регіональний центр соціальної політики, де зустрілись з Анджеєм Ковальчисом, уповноваженим Маршала Поморського воєводства у справах неурядових організацій, та Левом Захарчишином, Консулом України у Гданську. У розмові з українською делегацією Анджей Ковальчис зазначив, що у Польщі питання соціальної політики вирішуються у тісній співпраці між урядом, НГО і бізнесом, що відповідає принципу «нічого про нас без нас». Учасники заслухали презентацію соціального кооперативу DALBA, який займається виробництвом та продажем пива власної марки. 90% працівників кооперативу – особи з інвалідністю.

Українська делегація завітала до Гданського фонду підприємництва, з представниками якого обговорила підтримку розвитку МСП у Польщі, освітні ініціативи у підприємництві, а також популяризацію підприємництва. Далі була зустріч з власниками SoStay – соціального підприємства, яке було створене Гданським фондом соціальних інновацій, та цікава розмова на тему соціальної економіки у Польщі, зокрема інституційно-організаційної структури соцпідприємнитцва.

Не менш цікавими та пізнавальними були візити до академічного бізнес-інкубатора Гданська AIP Gdansk, соціального кооператива «Кооперація» у м.Сопоті – центру, який надає допомогу у проживанні, працевлаштуванні та організації курсів для бездомних осіб, агенції розвитку Помор’я, де учасникам розповіли про програму «Поморські жінки у бізнесі», та Центру підтримки соціальної економіки «Добра робота» у Гданську, який надає допомогу у питаннях розвитку соцпідприємництва.

Знайомство з містом Косцежина та його підприємницьким середовищем розпочалося із зустрічі з мером міста Міхалем Маєвським, який розповів українській делегації про те, як влада міста підтримує місцеві МСП, представив програму розвитку соцпідприємництва на 2013-2020 рр., а також поділився особливостями співпраці місцевого самоврядування, бізнесу та громадського сектору задля вирішення соціальних проблем. Згодом українська делегація відвідала Поморський інкубатор підприємництва у Косцежині, Кашубський фонд підтримки підприємництва та Фонд Спільноти бурого ведмедя, який надає підтримку особам з інвалідністю.

В останній день навчально-ознайомчого візиту учасники дізналися про розвиток соціального підприємства у м.Картузи, де вони ознайомилися з роботою соціального кооператива «Позитивка», який зосереджує свою діяльність на допомозі дітям, відвідали Соціальний кооператив 50+ у Гдині, який був створений 5 безробітними жінками з інвалідністю та зараз надає послуги з прибирання, готування та опіки над людьми похилого віку.

Завершився день зустріччю із засновником кооперативу Романом Почковським, який розповів українській делегації про можливості багатоквартирних будинків шляхом створення кооперативу із майбутніх власників квартир, що дозволяє скоротити вартість будівництва будинку на 40-50% порівняно з вартістю, яку пропонують фірми-девелопери.

Навчально-ознайомчий візит до Польщі дозволив представникам міст-партнерів Проекту ПРОМІС з перших уст дізнатися про особливості соціальної економіки Польщі, інтеграції вразливих верст населення в економічну діяльність, залучення коштів ЄС, та краще зрозуміти, яким чином можливо адаптувати польський передовий досвід до українських реалій.