Джерело: веб-сайт Польсько-української фундації співпраці ПАУСІ

238У Білій Церкві, Балтській ОТГ, Дрогобичі, Кропивницькому, Білозірській ОТГ, Миргороді, Миколаєві та Долині оцінили процес впровадження громадського бюджету.

Семінари “Оцінка розвитку та вдосконалення громадського бюджету” провели експерти Фундації ПАУСІ у рамках Проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, залучення та активізація громадянського суспільства».

Усього до проведення оцінки долучилося понад 150 учасників, серед них автори проектів, члени робочих груп з питань впровадження партиципаторного бюджету, представники місцевого самоврядування та мешканці міста.

Під час зустрічей учасники провели аналіз усіх етапів впровадження громадського бюджету в своїх громадах, напрацювали конкретні пропозиції щодо вдосконалення та рекомендації щодо розвитку бюджету участі. Більшість пропозицій для різних спільнот виявилися однаково актуальними.

Зокрема в Балтській ОТГ, Миргороді, Кропивницькому та Долині запропонували опрацювати можливість голосування за проектні пропозиції через термінали самообслуговування, створення навчальних тренінгових програм для майбутніх авторів проектів, збільшення зустрічей з мешканцями для роз’яснення принципів партиципаторного бюджету.

Також учасники семінарів погодилися, що необхідно розробити типовий цінник робіт та послуг для авторів, які готують проекти та типові таблички, які б повідомляли про реалізацію проекту за рахунок громадського бюджету, напрацювати тісну співпрацю з автором проекту під час етапу оцінки проекту та його реалізації, покращити інформаційну кампанію на всіх етапах впровадження партиципаторного бюджету за допомогою різних шляхів комунікацій, в тому числі через залучення радіо в громадських містах та соціальних мереж.

seminary_otzinkaБули і відмінні пропозиції. Наприклад, в Білій Церкві голосувати за проекти можуть мешканці міста, яким виповнилося 14 років. Відповідно там пропонують розширити роз’яснювальну роботу для старшокласників та студентів різних навчальних закладів і позашкільної освіти. А у Кропивницькому існує така категорія проектів, як соціальні. Тому там запропонували переглянути питання доступності до пунктів голосування для людей з інвалідністю.  В цих містах також планують створити карту реалізованих проектів на платформі Google maps. У Миргороді активність громадян збираються підвищувати через проведення “Ярмарки проектів” та ігор “Розіграй свою команду” і “Світ Громад”.

Усі напрацювання модератори семінарів передали на розгляд координаційних рад та робочих груп з питань оцінки громадського бюджету. Їх мають розглянути під час найближчих засідань.

Під час семінарів відбулася презентація посібника «Як оцінювати партиципаторний (громадський) бюджет?». Цей порадник увібрав кращий досвід з оцінки бюджету участі. У ньому закладені практичні поради з організації процесу моніторингу, методів дослідження та аналізу. Наразі він доступний у вільному доступі в розділі “Публікації”. За його допомоги можна самостійно організувати моніторинг та провести оцінку впровадження бюджету участі на своїй території.


Проект «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, залучення та активізація громадянського суспільства» реалізується Міжнародною громадською організацією «Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ» та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» за фінансової підтримки Європейського союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.