DSC02363 DSC02369 DSC02376 DSC02415

22-23 березня 2018 року у м.Львові відбувся VI Всеукраїнський форум місцевого самоврядування, організований Інститутом міста Львова, Львівською міською радою та ГО Інститут Просвіти за підтримки Проекту ПРОМІС.

Форум місцевого самоврядування – це альтернативна платформа для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем та перспектив у сфері місцевого самоврядування, напрацювання відповідних рекомендацій, а також підвищення ролі та посилення спроможності органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави.

Участь у Форумі взяли народні депутати України, міські голови українських міст, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, проектів міжнародної технічної допомоги, зарубіжні та українські експерти.

Форум відкрив міський голова м.Львова Андрій Садовий. З вітальною промовою до учасників Форуму звернувся виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Протягом дводенного форуму відбулося ряд панельних дискусій на теми:

  • Темп реформи децентралізації в Україні. Що бракує: бажання, грошей чи просвітництва?
  • Територіальна організація органів виконавчої влади – взаємодія з органами місцевого самоврядування
  • Централізація у медичній сфері: переваги та недоліки вибору шляхів реформування
  • Роль програми U-LEAD з Європою у процесах децентралізації та можливості для потенційних українських партнерів
  • Електронні сервіси та IT-технології для ефективного розвитку міст та об’єднаних територіальних громад
  • Місцеве самоврядування для зміцнення України: реалії та можливості?
  • Практики управління фінансами для розвитку міст
  • Міські агломерації та ОТГ: проблеми просторових меж та управління земельними ресурсами
  • Спроможні громади та потенціал мешканців до громадотворення
  • Локальна демократія: виклики та практики
  • Стратегії для великих та малих, об’єднаних громад: чи можливий прорив?

Головний експерт та керівник крупи експертів Проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін модерував панельну дискусію на тему “Стратегії для великих та малих міст, об’єднаних громад: чи можливий прорив?”, у якій взяли участь Павло Шеремета, співзасновник Майстерні стратегій «Прорив», Володимир Гаразд, міський голова м.Долина, Ірина Патроник, координатор групи муніципального і регіонального розвитку компанії «Делойт», а також Олександр Кобзарев, директор Інституту міста (Львів). Протягом цієї панельної дискусії учасники обговорили важливість стратегічного планування розвитку міст та підходи до формування стратегій територіальних громад.

За результатами Форуму були напрацьовані рекомендації у сфері місцевого самоврядування щодо підвищення ролі та посилення спроможності органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави.