IMG_4681У партнерстві з польським Фондом міжнародної солідарності та за підтримки Уряду Канади з 18 по 24 лютого 2018 року Проект ПРОМІС провів навчально-ознайомчий візит до Польщі для представників органів місцевого самоврядування, бізнес-асоціацій та малого і середнього бізнесу з міст-партнерів. Мета візиту – ознайомитися з реаліями польських реформ та кращими практиками розвитку соціального підприємництва та жіночого бізнесу. Навчально-ознайомчий візит для українських учасників виявився динамічним та насиченим.

Учасники відвідали Варшаву, Вроцлав, Лодзь та Бжезіни. У Варшаві вони зустрілися з представниками Центру підтримки підприємництва SMOLNA та дізналися про те, як місто Варшава підтримує розвиток малого та середнього підприємництва (МСП). Українська делегація поспілкувалася з Магдаленою Клаус, керівницею Фундації соціальних та економічних ініціатив, яка розказала про структуру соціальної економіки в Польщі та представила TransferHUB – молодіжний бізнес-інкубатор соціальних інновацій. Учасники навчального візиту відвідали соціальне підприємство «Кухня конфлікту» для працевлаштування мігрантів з «гарячих точок» світу і поспілкувалися з засновницею підприємства Ярмілою Рибіцькою щодо досвіду вирішення нагальних проблем завдяки соціальному підприємництву. У Фонді «Мережа жінок-підприємниць» польські колеги розказали про залучення жінок до бізнесу, а в Польському фонді розвитку українські учасники ознайомилися з інноваційним підприємництвом.

У Вроцлаві українська делегація ознайомилася з діяльністю соціального кооперативу PANATO та взяла участь у воркшопі з трафаретного друку. Не менш цікавими виявилися візити до найбільшого академічного бізнес-інкубатора Вроцлава, з представниками якого українська делегація поспілкувалася про особливості успішного інвестування в бізнес-проекти.  Знайомство з бізнес-середовищем Вроцлава доповнився візитом до Фонду розвитку громадянського суспільства Umbrella та Агенства економічного співробітництва Нижньої Селезії, де учасникам представили діяльність агенства з фокусом на Академію підприємництва.

Ще одним містом, яке поділилося з учасниками навчально-ознайомчого візиту своїм передовим досвідом у сфері соціального підприємництва та жіночого бізнесу, стало місто Лодзь. У Лодзі українська делегація завітала до Регіонального центру соціальної політики, де дізналися про координацію та розвиток соціальної економіки в регіоні Лодзю та особливості регулювання співпраці між суб’єктами соціальної економіки, центрами підтримки соціальної економіки, органами самоврядування та бізнесом. Окрім того, учасники мали нагоду поспілкуватися з мером міста Бжезіни Марціном Плутою та почути, як саме влада міста сприяє розвитку суб’єктів соціальної економіки. На завершення учасники завітали до соціального підприємства STEIG, яке є виробником модульних будинків, та обговорили можливості співпраці.

Навчально-ознайомчий візит до Польщі дозволив представникам міст-партнерів Проекту ПРОМІС з перших уст дізнатися про особливості підтримки інклюзивного розвитку бізнесу у Польщі, інтеграції вразливих верст населення в економічну діяльність, залучення коштів ЄС, а також визначити, яким чином польський досвід можна успішно відтворити в українському контексті.