Автор: Оксана Бондар, регіональний координатор Проекту ПРОМІС у Вінницькій області

20190717_133641_Валентина Думен та учасникиЯк цікаво провести канікули та підвищити екологічну свідомість містян, знають учасники екологічного клубу на базі Бібліотеки сімейного читання, який створено в рамках реалізації проекту «Роздільний метод збирання твердих побутових відходів — запорука чистоти в місті Жмеринка» за підтримки Проекту ПРОМІС. Сьогодні, 17 липня, до міської книгозбірні прийшло понад 30 молодих жмеринчан, які завдяки проекту вже навчилися сортувати побутове сміття та своїм прикладом закликають усіх жителів міста зменшити використання пластику через використання гарної альтернативи — розмальованих еко-торбинок.

У 2018 році Жмеринська міська рада стала переможницею конкурсу Фонду підтримки ініціатив із демократичного врядування та розвитку Проекту ПРОМІС, тож тепер реалізує проект, спрямований на запровадження сортування, роздільного збору сміття та формування навичок щодо збереження довкілля в жителів Жмеринки. Першопрохідцями проекту стали, зокрема, молодь і працівники бюджетної сфери.

Начальник управління економіки Анатолій Коновал розповів: «За кошти Проекту ПРОМІС було придбано контейнери для сортування пластику, скла та паперу, які було розміщено у 26 закладах міста — міській раді, усіх садочках, школах, бібліотеці та інших бюджетних організаціях. У цих установах є домовленості щодо вивезення зібраних і сортованих відходів. У наших школах учні самі приймають рішення, як витрачати кошти від здавання сортованого сміття. А на базі Бібліотеки сімейного читання було створено екологічний клуб, який допомагає проводити серед жителів міста інформаційну кампанію щодо поводження з твердими побутовими відходами. Уже відбулося більше ніж 20 заходів: тренінгів, практичних занять, тематичних виїзних екскурсій, екологічних майстер-класів, у яких взяли участь понад 1 000 школярів. Сьогодні — уже 3-й майстер-клас із розмальовування екологічних торбинок. Місцевий розвиток, який є важливою і складною сферою, охоплює широке коло різноманітних процесів, у тому числі управління відходами. Діяльність органів місцевого самоврядування має бути спрямована на створення сприятливого середовища для розвитку раціонального використання ресурсів громади. Дуже важливо до змін у поводжені з ТПВ долучати громаду, а особливо молодь, адже вони далі поширюють знання вдома й серед друзів. Це сприяє формуванню екологічної культури, економії ресурсів, участі громади у прийнятті рішень та зумовлює прискорення місцевого розвитку».

Спеціальними фарбами молоді жмеринчани малюють на тканині та діляться з початківцями інформацією про те, чому важливо сортувати сміття, наскільки це економніше для міста та як це допомагає зберегти довкілля. Дев’ятирічна Марійка Гуцалюк, активна учасниця еко-клубу, малює на своїй торбинці кольорові контейнери для сміття й розповідає: «Мені дуже цікаво в екологічному клубі, бо тут вчать життя! Тепер я завжди прибираю сміття після себе та після інших і розповідаю вдома, як правильно сортувати відходи та в які контейнери їх викидати».

Одинадцятикласниця Анастасія Шеремета пояснила свою участь у сьогоднішньому екологічному майстер-класі так: «Своїм прикладом ми хочемо спонукати жмеринчан сортувати сміття, економити ресурси, уникати використання пластикових пакетів і закликаємо використовувати еко-торбинки, які служать довше. Ми надихаємо інших робити країну чистішою! У нашій школі стоять такі контейнері, ми навіть із дому приносимо сміття. А за виручені кошти від здавання ТПВ ми створили у школі дуже круту фотозону!»

«Завдяки Проекту ПРОМІС ми маємо облаштоване меблями та необхідним обладнанням приміщення для зустрічей еко-клубу. Наші відвідувачі стали більш активними в екологічній сфері. Головна зміна, яку я бачу в громаді, — це зміна у свідомості місцевих жителів, адже на вулиці стало менше сміття, його сортують», — зазначила бібліотекарка Валентина Думен.

Незабаром, 4 серпня, під час святкування Дня міста долучитися до майстер-класів із розмальовування еко-торбинок та інформаційно-просвітницьких заходів щодо сортування ТПВ зможуть усі охочі. Запрошуємо!