20190930_105616 20190930_113351 20190930_115931 20190930_122933 20190930_123106

30 вересня у Молодіжному центрі «Квадрат» на робочій зустрічі з спільного вироблення політики розвитку соціального підприємництва у Вінниці підсумували результати проекту «Створення інклюзивних умов для трудової зайнятості молодих людей з важкими формами інвалідності на базі тепличного господарства Соціальних майстерень», який реалізувала Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю  «Відкриті серця»  через Фонд сприяння розвитку малих і середніх підприємств Проекту ПРОМІС.

Анна Прядкіна, керівниця Соціальних майстерень Асоціації презентувала перебіг проекту і розповіла, що в рамках унікального проекту «Відкритих сердець» був облаштуваний тепличний комплекс з арочною теплицею, автоматичним крапельним поливом, опаленням, освітленням, вентиляцією та кількаярусним обладнанням для комплексного вирощування рослин. Представники Асоціації разом з консультантами навчили 16 молодих людей з інвалідністю трудовій діяльності в теплицях, командній роботі, техніці безпеки при роботі в теплиці, вирощуванню мікро-гріну, зелені, пряних трав, декоративних квітів, кущів та дерев. Також пройшли курс навчання 10 осіб групи супроводу, в тому числі з членів сімей (переважно мами), щоб асистувати молодим людям з інвалідністю під час роботи в теплицях. Нині в теплиці діє 8 комплексних робочих місць для зайнятості молодих людей з інвалідністю. Завершується будівництво соціального магазину «Крамниця здобутків», в якому будуть продаватися вирощена в теплицях продукція та вироблені в майстернях творчі вироби та сувеніри. Для забезпечення сталості та поширення інноваційної практики з тепличним господарством організація вже провела семінари, підготувала 3 відеоуроки по формуванню навичок роботи в теплицях, буклет та брошуру-пам’ятку, яка допоможе облаштувати у тепличному господарстві робоче місце для людини з інвалідністю.  “Відкриті серця” вже найближчим часом поширять досвід започаткування тепличного господарства сім’ями дітей з інвалідністю у 8 районах області. У рамках реалізації нового проекту будуть проведенні виїзні практичні семінари для батьків та молоді з інвалідністю, а також майстер-класи щодо створення комплексного робочого місця. Для навчань будуть залучати групу супроводу з поширенням відеоуроків та інформаційних матеріалів, які розроблені  за підтримки Проекту ПРОМІС.

Світлана Демко, керівниця проекту та голова Ради Асоціації «Відкриті серця» зауважила: «Досвід показує, що робота Соціальних майстерень забезпечує сприятливі умови для адаптації людей з інвалідністю у суспільство, шляхом забезпечення трудової зайнятості осіб з інвалідністю, які не мають реальної можливості отримати роботу на відкритому ринку праці. Майстерні – це профілактика «повторного виключення» із суспільного життя для людей з інвалідністю. Це зняття соціальної напруги в родинах, які опікуються людьми з інвалідністю. Це підвищення довіри до влади в середовищі людей з інвалідністю. Наш проект створив прецендент в громаді по організації трудової зайнятості для людей з важкими формами інвалідності. Тепличне господарство стало майданчиком для популяризації нашого досвіду в інші регіони України. Люди з інвалідністю вже мають змогу побачити перспективу свого розвитку. Родинам людей з інвалідністю запропонована модель створення сімейного бізнесу. Реалізація проекту дала змогу людям з інвалідністю отримати доступні професійні навички, комфортно працювати на облаштованих комплексних робочих місцях  та підвищити свою матеріальну і економічну спроможність, самооцінку та самореалізуватись. Завдяки проекту місцева громада отримала таку необхідну уніфіковану модель комплексного робочого місця трудової зайнятості людей з інвалідністю. Впровадження послуг супроводу та допомоги людям з інвалідністю дає вагомий поштовх для подальшого розвитку соціального підприємництва. І у нас вже є нові ідеї з розвитку соціального бізнесу. Наразі ми шукаємо кошти на їх реалізацію».

І самі учасники і члени їх сімей  зазначили, наскільки важливим є такий проект, адже дає можливість людям з інвалідністю бути залученими до спільної трудової діяльності і відчути себе повноцінними представниками громади.

Захід організовано Асоціацією захисту прав та допомоги людям з інвалідністю  «Відкриті серця» спільно з   Департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА та Комунальним закладом «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

__

Матеріал  підготовлено Оксаною Бондар, регіональним координатором Проекту ПРОМІС у Вінницькій області.