Джерело: Вінницька міська рада

IMG_0627-Пано16–17 січня у місті відбувається навчальна захід з питань надання якісних адміністративних послуг та діяльності ЦНАПів. Вона проходить у рамках реалізації Проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС). Захід передбачає обмін  досвідом у сфері відкритого демократичного врядування, надання якісних адміністративних послуг і роботи ЦНАПів.

Сьогодні Вінницький Прозорий офіс – це унікальний інтегрований центр надання послуг, де надається найбільший спектр послуг в Україні (563 послуги) – від видачі довідок до оформлення паспортів, водійських прав, укладання шлюбів тощо. Важливо, що надаються послуги і соціального характеру – щодо житлових субсидій, пенсійного забезпечення тощо. IMG_0607Принципи роботи вінницького Прозорого офісу стали основою для законодавчих змін в Україні. А вінницький досвід став зразком для створення центрів по всій державі. Тому до Вінниці приїздить чимало делегацій з різних міст України переймати досвід та ділитись власними напрацюваннями.
Учасники навчального заходу зможуть детально обговорити всі питання, які їх цікавлять, дізнатись більше про основні тенденції розвитку ЦНАП, інтегрованість послуг, зокрема, соціального характеру, організаційні та технічні кроки щодо «заведення» паспортних послуг у ЦНАП.
Міський голова Сергій Моргунов привітав учасників зустрічі у залі міської ради, де розпочалось навчання. «Я радий бачити у Вінниці представників Проекту ПРОМІС, з якими у нас налагоджена дієва співпраця: минулого року ми разом працювали над розробкою Маркетингової стратегії, зараз працюємо над формуванням Туристичної стратегії і бренду міста. Якщо говорити про ЦНАПи, то Вінниця є лідером з надання адміністративних послуг в Україні. Ми розпочинали свою роботу у цьому напрямку ще у 2007 році, коли Володимир Гройсман був міським головою. Тоді було непросто, але на сьогодні ми вже надаємо 563 послуги. З них 60 % – це послуги центральних органів влади, які не підпорядковані Вінницькій міській раді. В цьому році ми придбали відповідне обладнання для видачі біометричних паспортів, в тому числі закордонних і ID-карток. Взагалі, з 2014 року на базі нашого досвіду фактично формувались законодавчі зміни в Україні. Ми розпочинали самостійно працювати у цьому напрямку, їздили переймати досвід до Словаччини, Німеччини, Австрії, Угорщини. А вже той алгоритм, який прописаний в законі, розроблений на базі наших напрацювань. За минулий рік Прозорий офіс у Вінниці прийняв майже мільйон відвідувачів. І це не лише вінничани, до нас їдуть люди з області та інших міст. Ми готові ділитися своїм досвідом, також нам цікаво послухати ваші гарні ідеї», – сказав Сергій Моргунов.
Керівник групи експертів Проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін подякував за можливість переймати досвід у Вінниці. «Робота у сфері підвищення надання адміністративних послуг у нашому проекті займає досить важливе місце. Вже кілька років поспіль ми проводимо оцінку якості надання послуг в містах України і є певні лідери. Ми вирішили, що буде цікаво, щоб лідери поділилися своїм досвідом з представниками інших міст. Ми стараємось проводити такі навчальні поїздки, які дають можливість поспілкуватися напряму, подивитися. Як на мене, дуже важлива політична воля керівництва щодо удосконалення роботи ЦНАПів», – каже Ігор Лепьошкін.
IMG_0644Директор департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради Ірина Копчук розповіла про роботу ЦНАПів у Вінниці. Консультант проекту ПРОМІС Ігор Бригілевич акцентував увагу на основних тенденціях розвитку ЦНАПів. Після цього учасники навчальної поїздки знайомились з роботою центрального Прозорого офісу Віннииці.
У планах – обговорення алгоритму підбору, адаптації, розвитку персоналу центрів, інтегрування послуг соціального характеру, відвідування відділень «Вишенька» де надаються соціальні послуги, «Замостя», де надаються послуги РАЦС та «Старе місто», де надають послуги з реєстрації транспортних засобів і посвідчення водія.