3З 5 по 13 жовтня відбулась навчальна поїздка із розвитку бізнес-асоціацій до Торонто (провінція Онтаріо, Канада). Навчання об’єднало засновників та керівників 6 бізнес-асоціацій, що були створені та підтримані Проектом ПРОМІС: Український органічний кластер, Асоціація готельєрів та власників садиб Яремчанщини, Спілка малих та середніх експортерів, Об’єднання соціальних підприємств України, Українська платформа «Жінки в бізнесі», Асоціація виробників «Мелітопольської черешні».

Представники асоціацій мали нагоду покращити управлінські та лідерські навички, ознайомитися з моделями ефективного управління асоціаціями, інструментами стратегічного планування, методами співпраці з владою та залучення коштів для фінансування діяльності асоціацій. Навчальна поїздка це також унікальна можливість для обміну досвідом та налагодження партнерства з канадськими асоціаціями. Партнером в організації навчання виступила Спілка керівників канадських асоціацій (Canadian Society of Association Executives (CSAE) . CSAE – це потужна організація, яка об’єднує керівників асоціацій з усієї Канади та єдина організація, яка розробила сертифікований курс управління асоціаціями у Канаді.

Для делегатів від України CSAE розробила окремий тренінг, який був покликаний розвинути потенціал керівників та лідерів новостворених членських асоціацій України, донести нові моделі ефективного управління асоціаціями, підбору та залучення членів, збору коштів та фінансування асоціацій, а також навчити інструментарію та стратегічного планування розвитку асоціацій, для забезпечення сталої діяльності підтриманих Проектом ПРОМІС асоціацій. Учасники дізнались як формувати членство, залучати членів та реалізовувати їхні потреби, як будувати стратегії, адвокацію та план співпраці з владою, як залучати кошти та фінансувати діяльність асоціацій та про якісне управління членськими асоціаціями.

«Зростання економіки країни не можливе без створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Подолати чинні перешкоди можна, зокрема, завдяки ефективному діалогу між владою, бізнесом та громадськістю. Бізнес-асоціації в цьому процесі відіграють ключову роль, адже дозволяють ефективно представляти інтереси своїх членів. Саме тому Проект ПРОМІС усіляко підтримує створення асоціацій та професійний розвиток їх керівників та членів. Навчальна поїздка до Торонто – чудова можливість для вдосконалення наявного досвіду та отримання сучасник ефективних рішень, які представники бізнес-асоціацій зможуть ефективно втілювати в Україні», – наголосила Ірина Войцехівська, координатор ініціатив з розвитку малого та середнього підприємництва Проекту ПРОМІС.
«Хоча кожен з нас чимало знає про причини створення, особливості діяльності, труднощі в діяльності Асоціації, тут ми отримуємо безцінний досвід», – підкреслив у своєму дописі на сторінці у Facebook представник Асоціації готельєрів та власників садиб Яремчанщини Андрій Дзвінчук.
«На наш погляд, для успішного розвитку ГС “ОСПУ”, особливо важливо практично зрозуміти та почерпнути досвід моделі функціонування Асоціацій Канади та взаємодії між Асоціаціями та урядом», – зазначив Роман Дрозд, представник ГС «Об’єднання соціальних підприємств України».

Крім того, освітній тур дав змогу українській делегації ознайомитись із роботою канадських бізнес-асоціацій, обмінятися досвідом та налагодити партнерські відносини з канадськими колегами.


Бізнес-асоціації та громадські асоціації є перевіреним механізмом полегшення комунікацій між місцевими органами влади, бізнесом та громадою. За допомогою асоціацій великі групи зацікавлених сторін можуть організовуватися та ефективно виступати на захист потреб своїх членів і громадян, яких вони представляють. Проект ПРОМІС підтримує створення асоціацій, оскільки вони виконують декілька функцій: підвищують відповідальність уряду, сприяють залученню громадян та покращують загальний бізнес-клімат міста. Наші освітні поїздки є частиною регулярної роботи Проєкту ПРОМІС тадозволяють представникам українського підприємництва перейматиунікальний досвід канадських підприємців для побудови сприятливого бізнес-середовища в Україні. Малі та середні підприємства – основа будь-якої ринкової економіки. Тому питання активного функціонування та розвитку бізнес-асоціацій є одним з пріоритетів діяльності Проекту ПРОМІС.