20190829_133155У селі Дорожне, що у Вінницькій області, Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю  «Відкриті серця» облаштувала тепличне господарство на території Соціальних майстерень. Це стало можливим завдяки фінансовому гранту, отриманому від Фонду сприяння і розвитку МСП Проекту ПРОМІС у рамках проекту «Створення інклюзивних умов для трудової зайнятості молодих людей з важкими формами інвалідності на базі тепличного господарства Соціальних майстерень».

Теплиця не лише сприяє розвитку тепличного господарства на місцевому рівні, але і виконує важливу соціальну місію –стимулює інтеграцію молоді з інвалідністю в соціальне та економічне життя громади. Тепличне господарство у с. Дорожне – це інклюзивний бізнес, яке залучає до трудової діляльності молодь з важкими формами інвалідності. Окрім того, Асоціація захисту прав та допомоги людям з  інвалідністю  «Відкриті серця» планує поширювати свій позитивний досвід залучення молоді з інвалідністю на регіональному та національному рівнях.

У теплиці зараз час урожаю – його збирають з вирощеної розсади. За словами координаторки Анни Прядкіної, урожай лише одних помідорів становить близько 500 кг. Понад 50 сімей, які є клієнтами організації, отримавши розсаду з теплиці, на власних ділянках вирощують овочі, залучаючи до роботи своїх дітей з ментальними вадами. До жовтня власники тепличного господарства планують добудувати соціальний магазин, в якому продаватимуть вирощену продукцію, висушені трави, спеції та вироби, які створюють у майстернях.

До теплиці часто навідуються матері, які стали учасницями проекту: разом зі своїми дітьми вони пройшли спеціальне навчання щодо роботи у тепличному господарстві. Матері відзначають величезний прогрес у поведінці та психоемоційному розвитку своїх дітей, що стало можливим завдяки участі їхніх дітей у спільному робочому процесі. Мама 25-річного учасника ініціативи, поділилися успіхами свого сина: «Ми остаточно відмовилися від таблеток і лікування у психіатричній лікарні, а натомість намагаємося залучати сина до проектів «Відкритих сердець», які допомагають йому стати більш самостійним, соціалізованим, потрібним. Йому це надзвичайно подобається! Він хоче працювати і дуже старається! Я вдячна «Відкритим серцям» і Проекту ПРОМІС за таку можливість для мого сина відчути себе повноцінною людиною!»

Матеріал надано Оксаною Бондар, регіональним координатором Проекту ПРОМІС у Вінницькій області