Джерело – Міська рада Бердянська

70538221_2569950479731375_6794923272006795264_oОцінити сталість результатів ініціатив і проектів, які впроваджуються за підтримки Проекту ПРОМІС в місті Бердянськ, яким чином проект може допомогти в реалізації цих ініціатив — цим питанням було присвячене чергове засідання Дорадчого комітету з ефективного врядування та розвитку, створеного для впровадження Проекту ПРОМІС в нашому місті. Провів засідання головний експерт, керівник групи експертів Проекту Ігор Лепьошкін, за участю консультанту Проекту Володимира Проскурніна та регіонального координатора проекту у Запорізькій області Світлани Кругляк. На початку засідання заступник міського голови Юлія Дойнова нагадала всім присутнім, що наразі в місті реалізується 11 ініціатив і проектів і закликала до продуктивної роботи всіх присутніх.

“Важливо, щоб проекти та ініціативи, які наразі впроваджуються, не завершилися після закінчення проекту, а мали подальше успішне продовження. Ми плануємо розширювати спільні ініціативи, заплановано фінансування нових проектів, зараз йде проходження процедурних питань, тож всім, хто подавав заявки, потрібно ще трохи почекати на результати”, – відзначив Ігор Лепьошкін звертаючись до присутніх членів Дорадчого комітету. Після крайнього засідання, яке відбулось у лютому, на основі пропозицій членів комітету був складений План дій забезпечення сталості результатів впровадження Проекту ПРОМІС. Тож сьогодні в ході обговорення було розглянуто кожний проект з одинадцяти щодо стану їх реалізації та обговорено можливу допомогу від консультантів проекту.

Нагадаємо, що проект міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), що впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ), спрямований на зміцнення муніципального сектору України через підвищення потенціалу 16 міст чотирьох областей у сфері демократизації місцевого врядування та розвитку. Проект ПРОМІС передбачає впровадження інструментів демократичного відкритого врядування, створення сприятливого середовища для розвитку підприємництва та місцевого економічного розвитку, підтримку процесу децентралізації влади та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному й національному рівнях, сприяння гендерній рівності через посилення ролі жінок у політичних та економічних процесах, а також популяризування екологізації міського середовища.

Основними партнерами Проекту ПРОМІС є Асоціація міст України (AМУ) та міста: Вінниця, Жмеринка, Хмільник, Івано-Франківськ, Долина, Коломия, Полтава, Миргород, Кременчук, Горішні Плавні, Запоріжжя, Енергодар, Мелітополь, Бердянськ, Яремче, Кременчук.

План реалізації Проекту ПРОМІС передбачає розробку Стратегії забезпечення сталості результатів його впровадження. Стратегія передбачає планування заходів для забезпечення сталості пріоритетних результатів Проекту на завершальному етапі його впровадження. Якість партнерських відносин, відповідальність на місцевому рівні та розвиток спроможностей будуть і надалі включені в реалізацію Проекту та впливатимуть на сталість його результатів. Проект ПРОМІС застосовує партиципативний підхід до управління сталістю в співпраці з партнерами, що передбачає формування конкретних Планів дій забезпечення сталості результатів впровадження Проекту ПРОМІС із кожним партнером.

Під «сталістю» у контексті Проекту ПРОМІС розуміється продовження забезпечення пріоритетних результатів впровадження Проекту після припинення надання допомоги. Найкращого ефекту можна досягнути тоді, коли партнери беруть на себе відповідальність за забезпечення пріоритетних результатів Проекту, продукти та процеси розвиваються в довгостроковій перспективі, а цілеспрямований стратегічний розвиток спроможностей для цілей сталості є невід’ємною частиною впровадження Проекту для підтримки цих пріоритетів.

План дій забезпечення сталості результатів впровадження Проекту ПРОМІС у місті Бердянськ розроблено у тісній співпраці з членами Дорадчого комітету з ефективного врядування і розвитку, створеного для впровадження Проекту ПРОМІС у м. Бердянськ, депутатами й представниками структурних підрозділів міської ради, бізнесу й громадськості міста.