Джерело – Бердянська міська рада

IMG_747210 червня, відбулося перше засідання робочої групи з розробки інвестиційного паспорта м. Бердянськ та Гіда інвестора. Міський голова Володимир Чепурний відкрив нараду зауваживши, що розпочинається черговий етап плідної співпраці Бердянська з Проектом ПРОМІС. Він нагадав присутнім, що за допомогою експертів проекту вже було розроблено три важливих документи: Стратегія м. Бердянськ до 2027 року, Маркетингова стратегія та Комунікаційна стратегія, і подякував за сьогоднішній візит гостям – міжнародному експерту з питань економічного розвитку Проекту ПРОМІС Кенту МакМалліну, експерту з питань міжвідомчої співпраці та економічного розвитку Олександру Ігнатенку і консультанту Проекту ПРОМІС, Координатору Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ Олександру Дудці.

“Ми розпочинаємо важливий етап співпраці з Проектом ПРОМІС. Я впевнений, що розроблений за допомогою фахівців «Інвестиційний паспорт» дасть змогу потенційному інвестору отримати повну і достовірну інформацію про економічний потенціал громад, інвестиційний клімат, систему підтримки підприємництва. Це дозволить об’єктивно оцінити привабливість вкладення капіталу, а також знайти надійних партнерів і прийняти рішення про початок роботи в нашому місті. Переконаний, що видання та розповсюдження Інвестиційного паспорту дозволить започаткувати нові етапи співпраці з українськими та іноземними інвесторами”, – зазначив міський голова Володимир Чепурний.

У ході першого засідання робочої групи, до складу якої окрім працівників виконкому ввійшли депутати міської ради, представники бізнесу, промисловості, громадських організацій міста, експерти проекту презентували основні етапи розробки інвестиційного паспорту, розповіли як уникнути поширені помилки при його складанні, як зробити його практично цінним документом для інвесторів та часові межі його розробки.

Зокрема, Олександр Ігнатенко, головний експерт з питань міжвідомчої співпраці й економічного розвитку Проекту ПРОМІС, розповів про інструменти територіального маркетингу і залучення інвестицій в економіку міст, досвід проекту в розробці подібних паспортів для міст-партнерів проекту: Вінниці, Запоріжжя тощо.

Міжнародний експерт з питань економічного розвитку Проекту ПРОМІС Кент МакМаллін розповів про канадський досвід розробки інвестиційних документів та, переглянувши презентований міським головою План економічного розвитку, розроблений за підтримки ініціативи Європейської комісії «Мери за економічне зростання», зауважив, що місто вже провело важливу частину роботи з оцінки своїх сильних та слабких сторін, можливостей та загроз, так званий SWOT- аналіз.

Олександр Дудка, консультант Проекту ПРОМІС, Координатор Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ, детально розповів про 7 кроків зі створення інвестиційного паспорта міста Бердянськ та концепцію розробки Гіда інвестора, головна мета яких бути інструментами для роботи, бути візитівкою міста для інвесторів та спонукати до дій.

Щодо календарного плану роботи робочої групи, то, як підкреслила начальник відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Інна Комарова, він попередньо був опрацьований з експертами проекту. Активна частина роботи триватиме з червня по серпень, у вересні буде погоджувальний етап, тож у планах на початок жовтня мати готові документи.