DSC03117 DSC03108 DSC03105 DSC03102

29 січня 2019 року у м.Києві відбулася церемонія нагородження переможців рейтингу бюджетної прозорості «Кришталь року». Це перша в Україні церемонія нагородження міст та ОТГ, які продемонстрували найбільшу відкритість, прозорість та інноваційність бюджетного процесу. Оцінка прозорості місцевих бюджетів у містах та ОТГ здійснювалася за допомогою методології, яка була розроблена Фондом Східна Європа та партнерами, серед яких був Проект ПРОМІС, за фінансової підтримки Європейського Союзу. Індекс прозорості місцевих бюджетів одночасно показує стан речей в бюджетній сфері та слугує дороговказом показників і практик прозорості бюджетного процесу, до яких містам та громадам варто прямувати.

Номінантами премії «Кришталь року» стали дев’ять міст, серед яких партнери Проекту ПРОМІС – Вінниця та Хмільник, а також такі міста, як Дрогобич, Краматорськ, Чернівці, Суми, Дніпро, Луцьк, Миколаїв, та 11 ОТГ – Апостолівська, Баштанська, Більшівцівська, Маловисківська, Новоолександрівська, Заводська, Іванівська, Слобожанська, Шумська, Мереф’янська та Скалатська об’єднані територіальні громади.

Наступного дня після урочистої церемонії, 30 січня, відбулася практична конфенція, під час якої було презентовано основні висновки й рекомендації щодо підвищення прозорості бюджетних процесів, нові інструменти контролю за бюджетами та донесення важливої бюджетної інформації до громадян, кращі практики бюджетного менеджменту та запобігання корупції.

Проект ПРОМІС в особі Головного експерта, Керівника групи експертів Проекту ПРОМІС Ігоря Лепьошкіна очолив одну з панельних дискусій в рамках конференції на тему “Найкращі практики бюджетної прозорості”. Під час дискусії своїми кращими практиками бюджетної прозорості поділилися представники двох міст-партнерів Проекту – директор департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Віталій Погосян та міський голова м.Хмільника Сергій Редчик. Очільник Хмільника розповів про організацію бюджетної інформації на сайті міської ради та особливості залучення місцевих жителів до бюджетного процесу. Віталій Погосян у своєму виступі зосередив увагу на діяльності комунальних підприємств, а саме забезпечення прозорості їхньої діяльності.  Також під час панельної дискусії виступив директор КУ «Інститут міста Дрогобич» Володимир Кондзьолка. Місто Дрогобич стало переможцем рейтингу бюджетної прозорості міст України, окрім основної номінації перемігши також у двох інших – «Найбільш бюджетно-інформативний сайт» і «Найбільш інноваційні практики бюджетної прозорості у місті».

Онлайн-трансляція церемонії нагородження рейтингу бюджетної прозорості «Кришталь року»: