28-29 листопада у Львові пройшов Національний форум «Кліматичні амбіції міст»організований Українською кліматичною мережею за підтримки 350.org, Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ-Україна та Проекту ПРОМІС.

У форумі взяли участь мери українських міст, члени уряду, науковці, громадські діячі, представники Проекту ПРОМІС та кращі експерти-практики Європи. Учасники обговорили роль міст в усуненні наслідків кліматичного впливу, можливості зменшення негативного антропогенного чинника на клімат та світові приклади сталого екологічно-безпечного розвитку міст.

Сьогодні стан екології прямо впливає на економічні показники. Небажання звертати увагу на прогнозовані кліматичні зміни – хибний шлях, що може призвести до катастрофічних наслідків не лише для навколишнього середовища, а й для розвитку країни.

Наразі, науковці відносять Україну до країн, що стоять на порозі найбільших екологічних загроз. Кліматологи вже прогнозують нерівномірні зміни клімату, що створюватимуть нові виклики для міст та громад в майбутньому. Саме тому представники ОМС та громадянського суспільства повинні робити максимум, аби забезпечити сталий розвиток на локальному рівні та запобігти можливим загрозам на початковому етапі.

Один із методів виявлення потенційних загроз, що імплементує в містах Проект ПРОМІС – проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО) стратегій розвитку міст, що дає можливість запобігти або пом’якшити екологічні наслідки в процесі стратегічного планування. СЕО – це новий інструмент реалізації екологічної політики, який базується на простому принципі: легше запобігти негативним для довкілля наслідкам діяльності на стадії планування, ніж виявляти та виправляти їх на стадії впровадження стратегічної ініціативи.