o_1d59daroofad1li11cgtl2usklhДжерело – Запорізька міська рада

Сьогодні, 6 березня, у Запорізькій торгово-промисловій палаті пройшло перше засідання у форматі «круглого столу» з обміну досвідом розвитку соціального підприємництва. У засіданні взяли участь представники обласної та міської влади, Запорізької торгово-промислової палати, соціальних підприємств і громадських організацій. Захід організовано виконавчим комітетом Запорізької міської ради за участі представників проекту «ПРОМІС».

У своєму вступному слові заступник Запорізького міського голови Валерій Еделєв наголосив, що соціальне підприємництво – це не благодійництво, а в першу чергу саме підприємництво.

– Сьогодні ми зібралися для того, щоб провести, так би мовити, інвентаризацію запорізьких соціальних підприємств, дізнатися, як вони будують власний бізнес, які мають проблеми, які перспективи бачать. Соціальне підприємництво дає змогу людям з незахищених соціальних верств організувати свою справу, реалізувати свої здібності і заробляти на цьому, наповнюючи міський бюджет. Завдання влади – допомогти в організаційних питаннях, залучати інвестиції. Коли до міста надходять фінансові потоки, бізнес сам розбереться, як ними скористатися, – відзначив Валерій Еделєв.

Головний експерт проекту «ПРОМІС» Валерій Кокоть розповів, що такий вид малого та середнього бізнесу як соціальне підприємництво останніми роками набирає сили. Люди з соціально вразливих верств суспільства – учасники АТО, вимушені переселенці з Криму та сходу України, люди з інвалідністю та інші – мають отримати можливість самим заробляти, а не лише розраховувати на державну допомогу. Проект «ПРОМІС» наразі надав грантову допомогу чотирьом соціальним підприємствам України. Це СП «Гармонія» і «Відкриті серця» (м. Вінниця, робота людей з інвалідністю у сфері обслуговування, народних промислів, сільського господарства); «Світло надії» (м. Полтава, працевлаштування на швейне виробництво жінок, які звільнилися з міст позбавленні волі). І четвертим проектом є наше запорізьке «Товариство ветеранів АТО», яке займається перекваліфікацією учасників бойових дій на сході України.

Під час засідання учасники круглого столу ознайомилися з презентаціями 12 соціальних підприємств, переважно з міста Запоріжжя та кілька з області. Спектр діяльності – найширший: дитяча технічна творчість, зелений туризм, утилізація непотрібного одягу, налагодження виробництва товарів з текстилю та шкіри, розвиток простору для бізнесу і творчості, фермерство та багато іншого. За багатьма презентаціями – доля людей, які не лише оговталися від соціальних потрясінь, але й знайшли в собі силу розпочати власну справу.

Учасники «круглого столу» жваво обмінювалися інформацією та контактами, які можуть в подальшому завершитися контрактами. Варто зазначити, що 8 лютого було створено Спілку соціального підприємництва, яка покликана надавати необхідну допомогу початківцям у цій справі.