Джерело – Український жіночий конгрес

5-1024x5777 червня у Маріуполі відбувся Український Жіночий Конгрес за ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання у Верховній Раді України «Рівні можливості».

До дискусійних платформ, публічних обговорень долучилися 110 учасників і учасниць з Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Кіровоградської, Львівської та інших областей. Під час Українського Жіночого Конгресу виступили 18 досвідчених спікерок і спікерів, які у своїх промовах змогли озвучити доречні та актуальні тези ґендерної політики, рівних прав жінок і чоловіків у сфері безпеки і оборони, ґендерних квот, створення комфортних місцевих просторів для усіх мешканців і мешканок.

Урочисте відкриття дискусії «Жінки у політиці та сфері безпеки і оборони» зробила народна депутатка України та співголова МФО «Рівні можливості» Світлана Войцеховська, вона навела статистичні дані: «Питання ґендерної політики об’єднало депутатів і депутаток. Адже коли говорять, що у нас рівні права, в мене виникає питання: чому ж тоді в Україні заробітна плата жінок на 23% менше, ніж у чоловіків? Чому у Парламенті лише 11% жінок від загальної кількості депутатів? І якщо ми дійсно хочемо знайти відповіді, ми маємо піти в політику!». Після пані Світлани слово взяв народний депутат України Дмитро Лубінець. Його зізнання підкорило авдиторію: «Я — фемініст. І як чоловік, хочу зруйнувати стереотипну думку, що чоловіки роблять все, щоб закрити жінкам доступ до політики. Ні! Ми чекаємо на вас у Парламенті! І я сподіваюсь, що у наступному скликанні буде значно більше депутаток. Нехай навіть 25 відсотків, але й це був би непоганий результат».

Свої думки висловили і Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко (яка була призначена на цю посаду рівно 2 роки тому, 07.06.2017), і ґендерна радниця Міністра внутрішніх справ України Вікторія Арнаутова, і голова ГО «Новий Маріуполь» Марія Подибайло (зазначивши, що культура активізму в Маріуполі тільки-но починає формуватися), і ветеранка Андріана Сусак-Арехта (яка розповіла про дискримінацію жінок у військовій справі). Спеціальне слово взяла керівниця центру розвитку ветеранського бізнесу «СУВІАТО» Лія Котяш, вона зазначила, що «вже втішена можливостями законодавства, які дозволяють жінкам займати посади, куди раніше брали лише чоловіків, і радіє перспективам впровадження ґендрено-чуттєвого підходу у навчально-військових закладах вже наступного року».

Після невеличкої перерви громада зосередилася на публічних обговореннях щодо створення міст рівних можливостей. Голова МГО «Паритет» з Житомира Наталія Тарасенко поділилася практичними кейсами створення ґендерного паспорту в своєму місті і висловила надію проведення дослідження і впровадження ґендерного паспорту Маріуполя незабаром. Консультантка Проекту ҐОБ в Запорізькій області Тамара Огородова зауважила, що значущість ґендерно-орієнтованого аналізу полягає не тільки в статистичності та цифрах, а ще і у впевненості та чіткому розумінні, що мета була досягнута, поставлені задачі виконано. В свою чергу, депутатка Харківської міської ради та радниця міського голови Ольга Чичина підкреслила важливість єдності та освіченості громади у питаннях ґендерної політики. А за особливу атмосферу під час open-talks спікер/ки і учасники/ці віддячили оплесками модераторці панелі. Народна депутатка України та співголова  МФО «Рівні можливості» Альона Бабак професійно направляла кожне питання авдиторії, наводила приклади з власного досвіду, а також майстерно керувала процесом відкритого обговорення.

Заключною частиною Українського Жіночого Конгресу стала дискусійна платформа на тему «Хто вони — нові амбасадори ґендерної рівності та розбудови дружніх міст», де були представлені інтереси громадськості, керівництва містобудівних компаній та медіа. Активістка Уляна Пчолкіна, заступниця директора з корпоративних відносин «Interpipe Україна» Людмила Новак і журналіст Андрій Куликов жваво наводили приклади різних міст України, де побували та побачили на власні очі, як вирішуються питання дискримінації, інклюзії, створення комфортних осередків для усіх мешканок і мешканців. Зацікавлені учасники та учасниці сприймали позитивний досвід спікерів/рок, як заклик до дій і створення проектів у своєму місті.

Підведення підсумків стало фінальною частиною Українського Жіночого Конгресу в Маріуполі. Більш за все вразило натхнення, яким поділилася з оточуючими народна депутатка України та співголова МФО «Рівні можливості» Світлана Войцеховська. Вона сказала: «Якщо ви маєте мрію — ідіть до мети. Сьогодні і зараз». Український Жіночий Конгрес у Маріуполі здійснив наступний крок для досягнення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків в усіх регіонах держави. Ця платформа – це майданчик для діалогу між місцевою та центральною владою, громадським сектором та бізнесом і медіа, для обміну досвідом та ідеями, для створення спільних ініціатив. Очікується, що організатор – громадська організація «Український Жіночий Конгрес» – проведе національний захід наприкінці цього року в Києві, і до порядку денного будуть обов’язково включені результати проведення Конгресу у Маріуполі.