1

22-23 листопада за підтримки Проекту ПРОМІС відбулась III Міжнародна конференція з інклюзивного розвитку бізнесу «На шляху до сталого фінансування». Збирати представників іноземних представництв, влади, громадськості, підприємців та експертів для привернення уваги до питань бізнес-інклюзії стало щорічною традицією Проекту ПРОМІС. Цієї осені місцем проведення заходу було обрано Івано-Франківськ – місто, яке успішно реалізовує ідею інклюзивного бізнесу та створює сприятливі умови для його розвитку.

Впродовж двох днів на дискусійних панелях, секціях та майстернях учасники обговорювали питання сталості інклюзивних підприємств, запровадження інклюзивного підходу в приватному, муніципальному та громадському секторах, ознайомились з прикладами соціального бізнесу в Україні та успішними місцевими ініціативами, а також розглянули практичні кейси і кращі практики впровадження інклюзивних моделей ведення бізнесу. Захід пройшов на території інноваційного центру «Промприлад. Реновація» – проекту зі сфери імпакт-інвестування, що є яскравим прикладом співпраці влади, бізнесу та громади.

«Бізнес має бути корисним. Попри дискусійність питання, ми переконані, що це не просто сучасний тренд, або вимога часу. Це потреба України. Кожен підприємець повинен думати про те, яке місце він займає в суспільстві. Успішність бізнесу давно перестала вимірюватись суто індикаторами прибутковості. Інклюзивність – спосіб вирішити проблеми громади, залучивши кожного. Сподіваємось, що приклади інклюзивних підприємств в Україні стануть поштовхом і для інших підприємців», – зазначив у вітальній промові Олександр Кучеренко, директор Проекту ПРОМІС.

Під час панельної дискусії: «Як громадській організації започаткувати соціальний бізнес?» спікери обговорили роль та мотивацію місцевої влади в сфері розвитку інклюзивного підприємництва. Про канадський досвід взаємодії муніципалітетів з представниками соціального бізнесу розповів Рафаель Коста, керівник бізнес-центру в м. Вон (провінція Онтаріо), Канада.

«Відносини місцевої влади та бізнесу, а особливо соціального бізнесу не працюють на засадах ієрархічності. Це взаємовигідна співпраця, що дозволяє урядам, які є надавачами послуг громадянам, вирішувати ті суспільні проблеми, на які влада просто не має достатньо ресурсів. Це є основою причиною, чому ми маємо розглядати соціальні підприємства як джерело можливостей» – наголосив Рафаель Коста.

Заохочення жінок до здійснення підприємницької діяльності є необхідним фактором для підвищення рівня життя в країні. Детально це питання обговорили на дискусійній панелі «Вплив жіночого підприємництва на розвиток економіки».

«Центральні органи влади не мають можливості охопити усі запити, які виникають на місцевому рівні. Саме тому роль муніципалітетів є ключовою на етапі аналізу проблем як конкретної громади, так і жінок в ній. Такий підхід дозволяє правильно розподіляти кошти на реально потрібні проекти, дотримуючись засад гендерної рівності, а отже є більш економічно обґрунтованим та виключає марнотратство» – зазначила Ніша Маноча, експерт з економічного розвитку м. Вон (провінція Онтаріо), Канада.

Своїм баченням розвитку інклюзивного бізнесу в Україні поділились і безпосередньо власники успішних соціальних підприємств.

«Коли є діалог в рамках трикутника влада-бізнес-громадянське суспільство — виникають умови для успішного розвитку. ОМС мають реагувати на позитивні прояви ринку і створювати передумови для посилення сфери соціального підприємництва» – підкреслив у своїй промові Юрій Филюк, керівник Платформи «Тепле місто».
«Унікальність інклюзивного бізнесу в тому, що він вирішує конкретні проблеми конкретної громади. Соціальні підприємці не говорять про те, що вони відстоюють права людини. Соціальні підприємці часто не говорять про те, що вони боряться з бідністю. При цьому вони роблять набагато більше, ніж ті організації, які це декларують, адже діють точково» – додав Петро Дарморіс, виконавчий директор Української соціальної академії.

Підтримка соціального підприємництва в Україні є важливим питанням порядку денного розвитку країни. Саме той бізнес, де власник не просто створює прибуткову справу, а й розв’язує конкретні суспільні проблеми, сприяє соціальному прогресу та підсилює економічне зростання. Проект ПРОМІС приділяє особливу увагу цій сфері, розповсюджуючи кращі практики та надаючи методичні рекомендації для розвитку інклюзивного, соціального бізнесу.

zip Матеріали конференції