Джерело: Асоціація міст України

iv_fr_3_5.03.195 березня в Івано-Франківську відбувся семінар-тренінг зі стратегічної екологічної оцінки, на якому обговорювалося її значення, законодавчі засади, основні принципи реалізації та елементи.

Захід організовано в рамках Проекту «Партнерство для розвитку міст (ПРОМІС)», який впроваджує Федерація Канадських Муніципалітетів (ФКМ) спільно з Асоціацією міст України.

Учасники – представники органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади Івано-Франківської області, експерти-консультанти проекту ПРОМІС, представники архітектурних і проектних організацій. Також у семінарі взяли участь представники Івано-Франківської ОДА – перший заступник голови Марія Савка та начальник управління екології та природних ресурсів Андрій Пліхтяк.

Марія Савка, відкриваючи захід, наголосила на важливості СЕО, адже вона підвищує рівень уваги до екологічних і соціальних проблем.

Директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук  привітав учасників від імені Асоціації та зазначив, що сьогодні об’єднані громади отримують все більше повноважень і можливостей реалізовувати проекти розвитку. І нові механізми, які враховують  як вплив на екологію, так і на здоров’я людей, стануть чинниками успіху на цьому шляху.

Головний експерт проекту ПРОМІС з міжвідомчої співпраці та економічного розвитку Олександр Ігнатенко презентував діяльність Проекту ПРОМІС в Україні та  СЕО як його складову.

Під час семінару експерти ПРОМІСу презентували питання:
  • СЕО: основні характеристики та зв’язок з ОВД;
  • Основні положення Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”, нормотворча діяльність в сфері СЕО;
  • Участь уповноважених органів, громадськості та заінтересованих сторін в СЕО;
  • Врахування результатів СЕО в документах державного планування.
Директор Інституту зеленої економіки, проектний менеджер – реформа системи екологічного контролю, моніторингу та відповідальності Офісу підтримки реформ Мінприроди Вячеслав Потапенко виступив з питання: «Звіт про СЕО: національні вимоги і практичні міркування».