Джерело – Вінницька ОДА

6c881dd3c0eb370ff016cd6d8c1f721eПро один із успіхів реформи децентралізації – кваліфікованих кадрів, сьогодні, 27 червня, спілкувалися за круглим столом на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади Вінницької області. На інформаційну зустріч були запрошені представники територіальних громад разом з експертною групою Генерального департаменту профрозвитку держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування Нацдержслужби, консультанти та експерти Проєкту Партнерства для розвитку міст ПРОМІС, експерти Ради Європи та викладачі кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії державного управління при Президентові України. Вінниччину на заході представила керуюча справами виконавчого апарату обласної Ради Тетяна Яременко.

Розпочинаючи свій виступ, вона подякувала представникам проєкту ПРОМІС за увагу до Вінницької області й представила систему місцевого самоврядування в області.

– Місцеве самоврядування Вінниччини станом на сьогодні включає в себе обласну Раду, 27 районних рад, шість рад міст обласного значення, 12 рад міст районного значення, 29 селищних і більше 600 сільських рад, – зазначила керуюча справами виконавчого апарату обласної Ради Тетяна Яременко. – У цих органах місцевого самоврядування працює більше п’яти тисяч посадових осіб місцевого самоврядування. В усьому світі місцеве самоврядування визнане однією з найдемократичніших форм правління на місцях. Оскільки, органи місцевого самоврядування безпосередньо наближені до жителів територіальних громад і в цій системі відсутня підпорядкованість – кожен окремий орган, від села до області, є самостійним і незалежним у своїй діяльності.

За словами Тетяни Яременко, у процесі реформи децентралізації постали нові вимоги до посадових осіб, які працюють в органах місцевого самоврядування. Сьогодні в області функціонують 37 об’єднаних територіальних громад, ще кілька громад наразі – у процесі утворення. На етапі обговорення перебуває проєкт законупро засадиадміністративно-територіального устроюУкраїни.

– Також реформою передбачається утворення при обласних та районних радах виконавчих комітетів. Таким чином планується створення повноцінної системи місцевого самоврядування, – повідомила Тетяна Федорівна.

Тетяна Яременко також наголосила, ці процеси актуалізують і завдання, які стають перед органами місцевого самоврядування.

– Ми вже не перший рік працюємо над тим, щоб впроваджувати стратегічне планування розвитку територіальних громад, як щодо короткотермінових програм розвитку, так і довготермінових стратегій розвитку на період  від трьох до десяти років, – пояснює керуюча справами виконавчого апарату обласної Ради. – Для реалізації цих стратегічних програм, вважаю, громадам потрібно активніше використовувати також потенціал грантових проєктів, зокрема, і проєктів за програмою ПРОМІС. Колеги, ми повинні забезпечити залучення інвестицій у соціально-економічний розвиток громад. Посадові особи місцевого самоврядування повинні володіти азами грантової діяльності, йдеться про вміння шукати проєкти, якісно їх написати, а потім успішно реалізувати.Тренд, над яким працює зараз обласна Рада, це – smart громада, яка передбачає створення сучасної моделі управління в територіальній громаді на засадах передових знань та сучасних інформаційних технологій;надання якіснихадміністративних послуг, максимально наближених  до людей;  створення комфортного середовища для проживання з сучасною інфраструктурою.

Наголосила Тетяна Яременко і на необхідності дотримання базових принципів у роботі органів місцевого самоврядування – законності, демократичності, відповідальності перед громадою, публічності й прозорості.

Також під час круглого столу «Першочергові потреби органів місцевого самоврядування з підвищення кваліфікації кадрів» про державну політику щодо розвитку напряму підвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування розповіла керівниця експертної групи Юлія Вернигор.

– Концепція професійного розвитку посадових осіб органів місцевого самоврядування та держслужбовців полягає у професійному навчанні, підвищенні кваліфікації, стажуванні, а також самоосвіті, – сказала Юлія Вернигор.

Присутнім представникам громад Вінницької області про навчальні проєкти ПРОМІС поінформував головний експерт Проєкту Партнерства для розвитку міст Олександр Ігнатенко.

Канадським досвідом підвищення кваліфікації з місцевого економічного розвитку поділився з присутніми міжнародний консультант проєкту ПРОМІС Тед Треллер.

Загалом, учасники обговорили сучасні методи й підходи до навчання за професійними програми з підвищення кваліфікації кадрів.