Джерело: Урядовий портал

2019-02-21_16_20190222_2075531197 (1)
Фото: UkraineInvest

21 лютого 2019 року у м. Києві відбувся практичний семінар, присвячений темі інвестицій за участі Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, Державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій», представників центральних і регіональних органів влади, експертів, міжнародних партнерів та бізнесу.

Як зазначив у своєму вступному слові Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, регіони є потужним рушієм розвитку економіки країни. Саме тому їх сталий розвиток та залучення іноземних інвестицій є пріоритетом для Уряду України.

«Уряд, Президент і Парламент втілюють безпрецедентні системні реформи, спрямовані на стале економічне зростання, регіональний розвиток, залучення інвестицій. Реформи створюють потужні інвестиційні стимули, але наступним кроком має стати підвищення спроможності, вміння та готовності українських регіонів використовувати отримані ресурси та повноваження у конкуренції за інвестора», – підкреслив Степан Кубів.

Регіональний розвиток, питання усунення периферій, вирівнювання можливостей територій сьогодні є пріоритетом номер один на майбутні 5 років розвитку України, наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Нам важливо досягти цілі, яку поставив Президент України – позбутися такого поняття, як периферія, і вирівняти розвиток і можливості територій. І тому створені об’єднані територіальні громади, яким ми передали кошти, можливості і відповідальність, мають крок за кроком вирівнювати свій розвиток. Це стосується впровадження Нового освітнього простору, первинної сільської медицини, ЦНАПів, центрів безпеки, посилення соціального захисту населення. Усе те, що мотивуватиме людей жити в громадах, створювати сім’ї, народжувати дітей. А інвестору у свою чергу показати, що тут є освічені люди, які можуть бути ефективно задіяні в його бізнесі і приносити прибутки», – зазначив Геннадій Зубко.

Зацікавлення аудиторії викликало обговорення нещодавніх прикладів залучення інвестицій у регіони та співпраці іноземних інвесторів з місцевою владою. Про свій досвід розповіли представники бізнесу.

Головними критеріями успіху в залученні інвестицій є не лише вміння підкреслити унікальність регіону. Місцева влада також має надавати якісний сервіс для бізнесу, створювати комфортні умови для інвесторів. Усі ці критерії безумовно впливають на рішення потенційних інвесторів щодо подальших інвестицій», – зазначив Голова Наглядової ради UkraineInvest Данило Білак.

Практичний семінар став платформою для поглиблення співпраці та обміну найкращими практиками у залученні іноземних інвестицій та співпраці з інвесторами. Формат заходу дозволив учасникам семінару особисто почути про потреби та інтереси інвесторів для подальшої ефективної співпраці.

За підсумками семінару учасники напрацювали інструменти та механізми для нарощення обсягу інвестицій в економіку регіонів, дізналися про актуальні потреби інвесторів та отримали ефективні інструменти із якісного супроводу потенційних інвесторів.

Довідково

Практичний семінар «Залучення інвестицій в економічний розвиток регіонів» зібрав понад 100 представників центральних і регіональних органів влади, експертів, міжнародних партнерів та представників бізнесу. Результатами заходу стало напрацювання спільних планів із залучення інвестицій на 2019 рік.

Організатором заходу став «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» за партнерства з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Програмою «ULEAD з Європою», Проектом міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» та платформою «Міжнародний саміт мерів».