Zhmerynka_shrimp factory_1

Zhmerynka_shrimp factory_2

Zhmerynka_shrimp factory_3

Четверта індустріальна революція, кліматичні зміни та пов’язана з цим трансформація культури споживання створюють нові виклики для економік країн світу. Глобальні тенденції змушують підприємства відповідати часу, або переформатовувати виробництво. Водночас є галузі, повне припинення існування яких, – питання найближчого майбутнього.

На місцевому рівні зупинка одного такого підприємства може означати недовиконання показників місцевого бюджету та втрату робочих місць. Запобігти цьому можна заохочуючи інвесторів розвивати перспективні галузі економіки в регіонах.

В Україні вже є приклади таких підприємств. Так, у Жмеринці колишню хутряну фабрику переобладнали на креветочну ферму, де вирощують тихоокеанських королівських креветок.

За потужністю виробництва ферма є однією з лідерів у Європі. Щомісячно фабрика випускає близько 4 тонн креветок для українського споживача і планує збільшити показник до 80 тонн на рік та вийти на європейський ринок. Наразі власники займаються сертифікацією продукції для отримання можливості експортувати її на зовнішні ринки. Крім того, підприємство повністю переходить на використання сонячної енергії, встановлюючи сонячні батареї, що робить цей бізнес безпечним і для навколишнього середовища.

Така ініціатива сприяє розвитку експортної діяльності, що передбачено Програмою просування продукції міста Жмеринка на зовнішні ринки протягом 2017-2021 років, яка була розроблена за підтримки Проекту ПРОМІС.

Креветочна ферма – не єдиний екологічний бізнес у Жмеринці. Сьогодні триває обладнання приміщення равликової ферми, яка вже намагається експортувати свою продукцію через Асоціацію равлиководів України.