DSC0328418-20 червня 2019 року у м. Одесі відбувся ХV Український муніципальний форум. Український муніципальний форум – це захід загальнонаціонального масштабу, який щорічно проводить Асоціація міст України (АМУ) з метою забезпечення ефективної платформи для навчання, обміну досвідом, ідеями та передовими українськими та іноземними практиками у сфері місцевого самоврядування та місцевого економічного розвитку, обговорення загроз та ризиків для здійснення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, а також вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, вдосконалення законодавчої бази, подальшої децентралізації влади та підтримки економічного розвитку громад.

Цьогоріч на Форумі зібралося близько 400 учасників, серед яких були представники органів місцевого самоврядування та центральної виконавчої влади, народні депутати України, українські та іноземні експерти, представники проектів міжнародної технічної допомоги тощо.

Перший день Форуму – «День діалогу з владою» – відбувся в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС). Форум відкрив голова АМУ та міський голова Києва Віталій Кличко. З вітальним словом до учасників звернувся Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який у своїм промові підкреслив важливість завершення реформи децентралізації попри сучасні ризики та загрози (більше про виступ Прем’єр-міністра тут).

Під час другого дня форуму Проект ПРОМІС та АМУ провели засідання робочої наради Секції АМУ з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Участь у засіданні взяла Анастасія Попсуй, в.о. міського голови Ірпеня, яка поділилася своїми враженнями від участі у конференції Women Deliver – найбільшій у світі конференції на тему гендерної рівності, яка цьогоріч відбулася 3-6 червня у Ванкувері, Канада. Участь пані Попсуй, яка була єдиним представником України на конференції, стала можливою завдяки фінансовій підтримці Федерації канадських муніципалітетів.

На запрошення Проекту ПРОМІС участь у засіданні Секції взяла Дебра Баттон – колишня мер канадського міста Вейбурн. Пані Баттон поділилася з учасниками особистим досвідом участі в політичному житті рідного міста, розповіла про виклики та перешкоди, з якими їй довелося зіштовхнутися на посаді мера, та уроки, які вона засвоїла під час активної політичної діяльності. На завершення свого виступу Дебра Баттон заохотила українських жінок брати активну участь у житті громади та не боятися ставати лідерами.

Під час засідання були оголошені результати конкурсу заявок на фінансування короткострокових ініціатив зі сприяння участі жінок у місцевому економічному розвитку, що його провели Асоціація міст України та Проект ПРОМІС. У рамках конкурсу АМУ оголосила про прийом заявок від міських рад-членів АМУ на фінансування короткострокових ініціатив, що сприятимуть участі жінок у місцевому економічному розвитку (більше про умови конкурсу тут). Переможці конкурсу представили свої проекти та розповіли про те, як саме вони планують внести свою лепту в досягнення рівності між жінками та чоловіками в економічному житті своєї громади.

Традиційно один з днів Українського муніципального форуму присвячується економічному розвитку українських міст, який організовується спільно АМУ та Проектом ПРОМІС. Цьогоріч День економічного розвитку українських міст став завершальним днем Форуму. Його відкрив Ігор Лепьошкін, головний експерт, керівник групи експертів Проекту ПРОМІС. Участь у відкритті взяли Юрій Терентьєв, голова Антимонопольного комітету України, Юрій Бровченко, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, Сергій Комнатний, голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та Олександр Слобожан, виконавчий директор АМУ.

Перше пленарне засідання, яке відбулося при модеруванні Ігоря Лепьошкіна, було присвячене посиленню спроможності ОМС щодо місцевого економічного розвитку (МЕР). Наталія Балдич, експерт Ради Європи, розповіла про навчальні потреби представників ОМС. Володимир Вакуленко, завідувач кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом НАДУ представив професійну програму з підготовки управлінських кадрів з питань МЕР, яка була розроблена НАДУ у співпраці з Проектом ПРОМІС. Геннадій Марушевський, консультант Проекту ПРОМІС з питань екологічної збалансованості, нагадав присутнім про важливість проведення стратегічної екологічної оцінки в рамках місцевого економічного розвитку, аби оцінити можливі негативні наслідки економічної діяльності на навколишнє середовище та визначити дії з усунення такого негативного впливу. Він також представив практичний посібник для посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування «Методичні рекомендації для проведення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування», який був розроблений в рамках Проекту ПРОМІС (посібник можна завантажити тут). Віталій Погосян, директор департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради, поділився здобутками Вінниці у сфері демократичного врядування та місцевого економічного розвитку, зокрема розповівши про навчання місцевих посадовців для підвищення їхньої професійної компетентності, що відбулося за підтримки Проекту ПРОМІС.

Тед Треллер, канадський експерт та консультант Проекту ПРОМІС, розповів про пріоритети місцевого економічного розвитку, взявши за основу кращі канадські практики у сфері МЕР. Зокрема, темою свого виступу канадський консультант обрав аналіз інвестиційної діяльності, наголосивши на необхідності як систематичного підходу, так і креативності у роботі з інвесторами.

Також у цей день відбулося офіційне оголошення переможців конкурсу гендерних ініціатив АМУ. Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан та головний експерт з міжвідомчої співпраці та економічного розвитку Проекту ПРОМІС Олександр Ігнатенко привітали переможців конкурсу та вручили їм сертифікати, які засвідчили отримання ними фінансового гранту для реалізації гендерних ініціатив.

Переможці конкурсу гендерних ініціатив 2019 року:

  • Асоціація юристів м. Кам’янець-Подільського
    Проект: Коучингова програма «Жіноче обличчя кам’янецького бізнесу»
  • Кіровоградська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення»
    Проект: Європейська хартія рівності жінок і чоловіків у житті громади міста. Кропивницький в дії
  • ГО «Новопсковська районна рада жінок»
  • Проект: Знайди себе в Новопсковській громаді: від хобі до власної справи
  • ГО «Центр суспільних дій «Сівітас»
    Проект: Посилення впливу жінок Гощанського району та Смизької ОТГ на ухвалення рішень на місцевому рівні шляхом створення громадських організацій
  • ГО «Бізнес-клуб Павлоград»
    Проект: Сила жінок в єдності
  • ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
    Проект: Школа екскурсоводів – проведення тренінгів для жінок м. Миколаєва
  • Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
    Проект: Успіх в бізнесі
  • ГО «Центр Суспільних Комунікацій»
    Проект: SheWeek
  • ГО «Спілка фермерів та приватних землевласників Зіньківщини»
    Проект: Сприяння посиленню участі жінок-лідерок м. Зіньків в економічному житті та системі прийняття рішень на місцевому рівні

Друге пленарне засідання було присвячено забезпеченню рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Зокрема, учасники обговорили впровадження гендерної політики на національному та місцевому рівнях, канадський досвід залучення жінок в політику на місцевому рівні, координування приєднання міст до Європейської Хартії рівності жінок та чоловіків.

Гендерна рівність є наскрізною темою Проекту ПРОМІС, яка пронизує всі напрямки діяльності Проекту. Більше про діяльність Проекту у сфері гендерної рівності можна дізнатися тут.

zip Файли для завантаження