Site_12-16_uaМіцним фундаментом економічної спроможності Запоріжжя є важка промисловість, тож місто справедливо вважають металургійним центром України. Проте акцент на розбудові промислової сфери має зворотну сторону: тут досить інертно розвивається малий та середній бізнес. Водночас динаміка сучасного світу вказує на те, що потрібно підтримувати новаторські підприємницькі ідеї, віддавати належне інформаційним технологіям і створювати бізнеси з високою адаптивністю до зовнішніх змін.

У відповідь на потребу міста в активному зростанні малого й середнього бізнесу в Запоріжжі за ініціативи групи компаній Global Genesis стартувала унікальна бізнес-школа Investment Business School.Innovations. У межах школи запоріжці мають нагоду не лише безкоштовно освоїти основи підприємницької діяльності, а й презентувати власні бізнес-ідеї, найкращі з яких отримають фінансову підтримку. У 2020 році IBS.Innovations успішно відбулась уже втретє — і цього разу за підтримки Проекту ПРОМІС. Цьогоріч навчання в межах бізнес-школи відрізнялося від попередніх років: пандемія COVID-19 і карантинні обмеження стимулювали майже повний перехід в онлайн.

quot

«Упродовж орієнтовно трьох тижнів вдалось адаптуватись до нових умов проведення IBS.Innovations. Участь у бізнес-школі цьогоріч умовно поділилася на дві частини: здобуття знань і захист власних проектів. Оскільки навчання безкоштовне, онлайн-формат дав змогу залучити до освітнього складника майже 5000 осіб із різних куточків України. В офлайні навчати таку кількість людей реально, але, звісно, значно дорожче. Відтак віддалений формат дав широкі можливості для масштабування школи. Щодо другої частини, то захищали проекти, як і раніше, 20 найкращих студентів. Шкода, що карантин унеможливив спілкування учасників наживо, — для нас важливим є створення середовища для нетворкінгу молодих підприємців. Раніше за час 3-місячного навчання студенти встигали потоваришувати й нерідко створювали нові спільні проекти», — розповів Артур Гарслян, засновник групи компаній Global Genesis, ініціатор Investment Business School.

Переможцями IBS.Innovations 2020 стали найбільш інновативні та перспективні, на думку експертів, бізнес-проекти: онлайн-школа іноземних мов, мобільний застосунок для роботи з блогерами та маркетингове агентство, де буде працевлаштовано людей з інвалідністю. Серед авторів проектів буде розподілена інвестиція на їх розвиток в розмірі 30 тисяч доларів. Алла Мурізіді, авторка ідеї про створення маркетингової агенції, працювала саме над цим проектом невипадково: жінка вже кілька років сама надає різноманітні маркетингові послуги та з власного досвіду знає про виклики, з якими стикаються люди з інвалідністю.

quot

«Упродовж чотирьох років працюю у сфері маркетингу. Займаюся просуванням продуктів у соцмережах, раніше розробляла дизайни для сайтів. Я пересуваюся на інвалідному візку й поступово в мене почала визрівати ідея створення агенції, де працівниками могли б бути люди з інвалідністю. Сьогодні кожен може освоїти певні складники цифрового маркетингу навіть у домашніх умовах — потрібен лише комп’ютер із доступом до Інтернету, щоб пройти курси та практикуватись. У 2019 році вперше подала свою бізнес-ідею на StartUp Fest, який відбувся в Запоріжжі. Тоді не стала переможницею, але отримала від Investment Business School сертифікат на навчання», — поділилася Алла Мурізіді, переможниця IBS.Innovations 2020.

Навчання в бізнес-школі тривало 15 тижнів і було поділене на шість фундаментальних модулів: маркетинг, продаж, бізнес-планування, операційне управління, фінанси та юридичні аспекти ведення бізнесу. Крім 30 основних вебінарів, студенти отримали додатково багато корисної інформації від успішних підприємців. Наприкінці літа автори 20 найсильніших проектів разом з експертами зібралися на дводенний інтенсив у Бердянську для захисту своїх бізнес-планів і визначення переможців.

Зважаючи на соціальний складник бізнес-ідеї Алли, для роботи маркетингової агенції орендуватимуть офіс, максимально комфортний для людей з інвалідністю: з пандусами, відповідною шириною дверей для проїзду інвалідних візків, спеціально облаштованою вбиральнею. Також в офісі планують облаштувати окрему кімнату-фотостудію, де можна буде проводити зйомки продуктів для клієнтів.

quot

«Початково в агенції працюватиме хоча б п’ять осіб, серед яких програміст, дизайнер, smm-фахівець, копірайтер. Клієнтами будуть підприємці з різних сфер бізнесу, для яких зможемо створити з нуля чи оновити сайт, вести сторінки в соціальних мережах, генерувати текстовий та візуальний контент, налаштовувати рекламу. Моїм усвідомленим вибором є організація офісу власне офлайн. Хочу, щоб люди з інвалідністю, які стануть частиною команди, соціалізувались, комунікували між собою, бачилися з клієнтами. На мій погляд, робота в офісі додасть їм організованості та сформує відчуття більшої відповідальності за результат», — додала Алла Мурізіді.

Запорізька школа IBS.Innovations активно поширює цінності підприємницької активності серед жителів міста та регіону, наголошуючи на перспективності інноваційних сфер ведення бізнесу, чим підкреслює, що Запоріжжя може бути успішним не лише у важкій промисловості. Підтримуючи такі важливі ініціативи, Проект ПРОМІС не лише сприяє системному розвитку малого й середнього бізнесу в містах-партнерах, а й допомагає розкривати економічний і соціальний потенціал міст, розбудовувати інклюзивне середовище, що є особливо значущим у час глобальної кризи — коли рушіями успіху стають креативні ідеї, соціальний вплив, гнучкість і швидка адаптація до змін.


pdf Завантажити історію 30 тисяч доларів на мрію: у Запоріжжі фінансують бізнес-ідеї молодих підприємців у pdf.