Копия IMG_2177Спільно з Асоціацією міст України, експерти Проекту ПРОМІС взяли участь у дводенному навчальному тренінгу 8 та 9 жовтня в Івано-Франківську за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Проведення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування» для фахівців ОМС».

Метою навчання є посилення компетенцій представників різних рівнів органів місцевого самоврядування (ОМС) щодо оцінки екологічних ризиків стратегічних документів та їх упередження на етапі планування.

Завдяки комплексній екологічній оцінці програми розвитку місто чи громада може вирішити одразу декілька важливих завдань:

  • визначити, до яких наслідків для здоров’я людей і довкілля може призвести реалізація запланованих ініціатив і знайти
  • альтернативні рішення;
  • об’єднати досягнення економічних цілей та вирішення природоохоронних завдань;
  • вдосконалити систему партнерства між ключовими органами влади, представниками бізнесу та громадянського суспільства, що сприяє ухваленню більш обґрунтованих і врівноважених рішень.

Викладачами та розробниками навчальної програми з СЕО є експерти Проекту ПРОМІС зі стратегічного планування, Асоціації міст України та викладачі Києво-Могилянської академії.

Олександр Ігнатенко, головний експерт з міжвідомчої співпраці та економічного розвитку Проекту ПРОМІС, тренер навчальної програми коментує:

a class=”colorbox” href=”http://pleddg.org.ua/wp-content/uploads/2020/10/Kopiya-IMG_2172.jpg” rel=”attachment wp-att-10344″>Копия IMG_2172

“Під час навчання ми не тільки ознайомлюємо представників ОМС із принципами та алгоритмом впровадження СЕО на рівні міських стратегічних документів: програм розвитку, галузевих програм, а також і торкаємось питання аналізу екологічних наслідків реалізації документів обласного, національного та міжнародного рівня. Досягнення компромісу у сфері екологічного балансу в міжнародній співпраці вимагає особливих умінь від усіх стейкхолдерів процесу. Тому ми також навчаємо наших учасників засадам комунікації для збереження економічного зростання та одночасного зменшення екологічних ризиків.”

<Протягом двох днів навчання учасники поглиблювали свої знання про законодавчі основи екологічної оцінки, практикувалися в аналізі практичних кейсів, завдяки яким знаходили відповіді на питання: як організувати ефективну СЕО; як громаді визначити заходи для запобігання чи пом'якшення негативних наслідків діяльності на довкілля та здоров'я; як залучити ключових стейкхолдерів та громадськість до об’єктивного екологічного аналізу стратегічних документів.

Участь у навчальній програмі взяли не тільки представники ОМС міст Івано-Франківської області, залучені до розробки стратегічних документів, але і фахівці департаменту екології та природокористування Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Це дало змогу налагодити більш тісну взаємодію між фахівцями, які розробляють стратегічні програми розвитку та погоджують їх з точки зору екологічних ризиків.

Івано-Франківськ — одне з перших міст, яке отримало підтримку Проекту ПРОМІС для проведення екологічної оцінки міської стратегії розвитку і вже має свої успіхи у плановій природоохоронній діяльності. Враженнями про участь у дводенному тренінгу ділиться Надія Кромкач, керівник управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради:

“Завдяки Проекту ПРОМІС ми проаналізували всі ініціативи в рамках Стратегії розвитку, врахували зауваження та скоригували їх з огляду на екологічні наслідки. Зараз під час тренінгу, дуже корисно було поспілкуватись з фахівцями управління екології міста, області, адже для нас, розробників стратегічних документів розвитку, важливо знати, як враховувати зауваження, на якому етапі їх погоджувати. Завдяки великій кількості практичних завдань від тренерів ми змогли напрацювати спільний контекст для розуміння подальших дій.”

Збереження біорозмаїття та захист екологічних прав населення — обов’язкові складові безпечного та збалансованого розвитку міст. Тож інтеграція екологічної політики в усі аспекти соціального та економічного розвитку територій є принциповою засадою діяльності Проекту ПРОМІС та фокусом у взаємодії із містами-партнерами.