Снимок экрана 2020-10-30 в 11.58.51Українські муніципалітети вчаться оволодінню новими інструментами наповнення міського бюджету, зокрема завдяки передачі майна в оренду. Із можливостями, які дає система Прозорро.Продажі знайомились учасники онлайн-тренінгу «Оренда комунального майна: законодавчий порядок і перші результати», що відбувся 30 жовтня.

Досвідом проведення процедури оренди державного та комунального майна ділились експерти, як з боку держави, так і незалежних електронних майданчиків: Владислав Уривський – проектний менеджер ДП «Прозорро.Продажі», експерт з питань оренди державного та комунального майна та Каневська Аліна – керівниця напрямку електронних аукціонів на майданчику Е-Тендер, експертка з приватизації та оренди державного та комунального майна.

За словами експертки онлайн-тренінгу Аліни Каневської:

“Протягом останніх півроку поступово набувало чинності законодавство щодо оренди державного та комунального майна, починаючи від закону до підзаконних нормативно-правових актів, які регламентують всю процедуру передачі в оренду. Зараз всі необхідні нормативні документи вже діють, функціонал системи Прозорро.Продажі дозволяє, як публікувати об’єкти з Переліків, так і створювати аукціони, укладати угоди щодо продовження договорів оренди на аукціоні. Доказом тому є перші успішні кейси від великих міст, як Київ або Дніпро до невеличких міських та селищних рад, які наповнюють свої бюджети завдяки передачі комунального майна в оренду. Зокрема розгляду процедури предачі в оренду та перших результатів аукціонів був присвячений вебінар”.

Участь у вебінарі взяли понад 20 посадовців ОМС, також представників балансоутримувачів з міст Чернігів, Мелітополь, Миргород, Хмільник, Полтава, Вінниця, Горішні Плавні, Кременчук, Запоріжжя, Кривий Ріг, Попасна, Жмеринка, Яремче, Львів, Сарни та інших.

Своїми враженнями щодо участі у вебінарі ділиться Валентина Буйна, провідний спеціаліст, Гребінківської міської ради:

“Надзвичайно цікавий та інформативний тренінг від експертів у сфері оренди держмайна. Дуже цінним є досвід та поради щодо застосування на практиці законодавства по оренді завдяки аналізу зразків лотів, помилок, які допускаються”.

Експерти тренінгу разом з учасниками підняли низку важливих питань, що, відповідно до закону регламентують процес оренди державного і комунального майна: типи майна, що планується для передачі в оренду, принципи формування та порядок включення до нього; строки та порядок підготовка об’єкта до аукціону, розкриття інформації як основний принцип успішного аукціону; публікація об’єктів на електронному майданчику, порядок ініціації та проведення процедури; види та послідовність аукціонів у Прозорро.Продажі, реєстрація заяв на участь – порядок і відповідальні сторони.

Значну увагу експерти приділили практичним складовим участі муніципалітетів у процесі оренди та реєстрації об’єктів на електронних майданчиках, а також питанням пільгової оренди та спрощеної процедури укладання договору та його продовження.

“Навчання є дуже актуальним саме зараз, адже фактично, відповідальні щодо оренди комунального майна особи, не мають  необхідних навичок –  зазначає Наталія Олійник, головний спеціаліст відділу економічного розвитку Чортківської міської ради тренінг від Проекту ПРОМІС дав змогу покращити знання, знизити ризик потенційних помилок і додав впевненості у подальшій роботі”.

Посилення прозорості діяльності муніципалітетів та наповнення бюджету міста, громади  додатковими ресурсами –  два важливих фактори, які підтримує Проект ПРОМІС. Завдяки вчасному підвищенню компетентностей та оволодіння новими інструментами розвитку, місто, громада має змогу скористатись конкурентною перевагою та примножити джерела наповнення бюджету.