Дводенні тренінги присвячені питанням впровадження принципу гендерної рівності на місцевому рівні тривають у містах-партнерах Проекту ПРОМІС з початку осені. Онлайн-навчання вже відбулося для ОМС Вінниці, Полтави, Коломиї, Хмільника, Миргорода та Мелітополя, попереду – Кременчуг та Первомайськ.

Метою навчальних тренінгів є підвищення спроможностей органів місцевого самоврядування враховувати потреби жінок та чоловіків у громадах та містах при плануванні бюджету, завдяки підвищенню теоретичних знань щодо гендерної рівності та закріпленню практичних навичок через аналіз міських програм та практичних кейсів.

Під час навчання учасники в онлайн-форматі дізнаються про основні документи, що регламентують впровадження принципу гендерної рівності на місцевому рівні, а завдяки відкритій дискусії і озвученню різних точок зору – мають змогу напрацювати найбільш ефективні заходи по їх реалізації.

Як розповідає тренерка Світлана Ходакова, Голова правління громадської організації «Відкрите суспільство», експертка з гендерних питань: «Учасники тренінгів часто зауважують, що після проведення гендерного бюджетного аналізу бюджетної програми вони починають під іншим кутом сприймати потреби чоловіків та жінок у місті, за цифрами починають бачити людей, їх проблеми та їх потреби. Інша ситуація серед учасників, які вперше знайомляться з принципам і термінологією гендерно-орієнтованого бюджетування – в таких випадках найкраще спрацьовує аналіз реальних життєвих прикладів і потрібен час для того щоб люди могли переосмислити нову для них інформацію та запроваджувати гендерний підхід у своїй діяльності».
Ірина Іванова, заступниця начальника фінуправління Мелітопольської міськради ділиться враженнями від участі у навчанні: «Участь у тренінгу надає можливість підвищити рівень обізнаності щодо гендерно орієнтованого бюджетування та його складових, що є ключовими аспектами при плануванні бюджетних програм та проведення їх гендерно-орієнтованого аналізу. Разом з іншими учасниками та учасницями тренінгів можу відмітити важливість інструментів, які дає гендерний аналіз – врахування гендерних, вікових, фізіологічних, географічних та інших характеристик кожної людини, які зумовлюють її потреби. Корисними також є спільне обговорення практичних завдань, яке на прикладах демонструє ефективність гендерно орієнтованого бюджетування та його впливу на добробут громади».

У процесі тренінгу учасники знайомляться з етапами впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування, а саме: гендерний бюджетний аналіз, визначення необхідних змін та їх реалізація і подальший моніторинг і оцінювання ефективності впроваджених змін. Наразі, найбільшою зацікавленість серед учасників та учасниць тренінгів викликають питання гендерних розривів, які виявляються під час аналізу міських програм та інструментів подолання цих розривів.

Досвідом гендерного бюджетного аналізу та планів щодо врахування гендерних розривів ділиться Олена Красовська, учасниця тренінгів, начальниця відділу соцзахисту департаменту фінансів Вінницької міськради: «Слова, які лякали на початку тренінгу: «гендерний бюджетний аналіз, гендерні розриви» стали більш зрозумілі у міру проходження тренінгу. Виникло зацікавлення та бажання вникнути в процес гендерно орієнтованого бюджетування. Це важлива перемога тренерів – дати напрямок для розвитку. Наразі у Вінницькій міській ОТГ за допомогою Проекту ПРОМІС проходить пілотний проект здійснення гендерного бюджетного аналізу однієї з бюджетних програм по галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення». А в 2021 році, використовуючи отриманий досвід під час пілоту, плануємо здійснити гендерний бюджетний аналіз декількох бюджетних програм по галузі «Освіта», «Культура», «Фізична культура».

Справжня рівність жінок і чоловіків у міському розвитку – важлива складова партисипативного врядування. Принципові засади гендерної рівності все ще залишаються дискусійними для значної частини суспільства. Тож Проект ПРОМІС систематично докладає зусиль, аби зміни в містах грунтувалися на демократичних цінностях, рівному врахуванню потреб жінок і чолоівків та призводили до економічного і соціального успіху.