Facebook_MSP-10-215 підприємств, що займаються обробкою металу в Жмеринці, об’єднались у промисловий кластер. Таке об’єднання разом із допомогою Проекту ПРОМІС дало членам кластеру можливість реалізувати модель спільного використання сучасного виробничого обладнання, а від так, підвищити якість продукції та знизити її собівартість.

До основних етапів реалізації проекту увійшли:

  • розробка моделі спільного використання обладнання;
  • придбання сучасного виробничого обладнання;
  • навчання робітничих кадрів умовам роботи з новітнім устаткуванням.

Про досягнення основних завдань кластеру ділиться Віталій Карабаровський, керівник проекту, голова Громадської спілки “Жмеринський промисловий кластер”:

“Однією з причин, яка спонукала нас, як представників металообробної галузі Жмеринки, звернутись за допомогою – це відсутність доступного обладнання у нашому місті і необхідність щоразу транспортувати матеріали на обробку до Вінниці. Сьогодні завдяки сучасному обладнанню – гідравлічному листозгинальному пресу отриманому та встановленому за підтримки Проекту ПРОМІС – яке ми використовуємо спільно, ми більше не маємо необхідності возити матеріали, і виготовляємо продукцію високої якості промо на місці. Відповідно собівартість продукції значно знизилась, а конкурентоспроможність на місцевому та галузевих ринках – підвищилась.”

Залучені грантові кошти дозволили членам спілки знизити витрати пов’язані з логістикою матеріалів, адже тепер підприємці мають змогу оброблювати матеріали безпосередньо у Жмеринці, а крім того і отримувати замовлення на виготовлення продукції із навколишніх міст і таким чином розширити збут. Високотехнологічне устаткування, своєю чергою, підвищило продуктивність підприємств та прискорило виготовлення продукції. Ці три фактори разом – підвищення якості виробів, прискорення їх виготовлення і зниження собівартості – збільшили обсяг продажів та експорту продукції.

Наразі, до кластера увійшли п’ять партнерів – представники металообробної сфери міста Жмеринка. Порядок спільного використання обладнання в межах кластера визначається багатостороннім договором, де зазначено час використання обладнання та внески членів спілки. Відповідно, з 250 робочих днів протягом року, кожен член спілки розраховує на рівне право користування обладнанням, тобто 50 днів.

Як розповідає Олег Перепечай, власник виробництва садових подрібнювачів гілок та твердопаливних котлів, член спілки:

“На початку, багато хто з підприємців Жмеринки, які займаються металообробкою, не вірили у можливість підтримки бізнесу проектами матеріально-технічної допомоги. Я, вже маючи позитивний досвід отримання грантової допомоги, виступив партнером у кластері і абсолютно задоволений результатом. Завдяки сучасному обладнанню, придбаному за фінансування Проекту ПРОМІС, ми маємо набагато кращу якість продукції, збільшились виробничі потужності.”

У подальших планах Жмеринського промислового кластера придбання обладнання для лазерного розкрою металу та згинача труб. Це дасть можливість членам спілки бути максимально незалежними у виготовлені широкого спектру виборів з металу: газових та твердопаливних котлів, обладнання для сільськогосподарських обслуговуючих машин, приладдя для кемпінгу та активного відпочинку.

Крім того ініціатори проекту активно запрошують долучатись до спілки й інших представників металообробної сфери регіону, адже модель спільного використання ресурсів показала свою ефективність і має гарний потенціал.

Подібні об’єднання підприємців у кластери, не тільки дають його учасникам можливість для спільного використання обладнання, суттєву економію на виробництві і підвищення його якості, але і розвивають соціально-економічні спроможності важливі для добробуту всього регіону. Проект ПРОМІС сприяє утворенню та підтримує бізнес-об’єднання, адже вони грунтуються на засадах, як економічної ефективності, так і взаємопідтримки, посилення членами спілки один одного, підвищення їх видимості та впливовості на рівні громади чи міста.