Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА

IMG_0512У Полтавській облдержадміністрації відбулася зустріч із делегацією українсько-канадського проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) на чолі з головним радником із питань врядування Лорою Хагг. Перший заступник голови ОДА Дмитро Лунін подякував команді Проекту ПРОМІС за співпрацю та сприяння розвитку Полтавщини, підтримку у впровадженні ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку регіону. А також звернувся з проханням надати експертну допомогу і консультацію у розробці стратегічних програм.

«Нині розробляємо Стратегію розвитку малого та середнього підприємництва Полтавської області до 2027 року, програми підтримки бізнесу на 2021-2023 роки та Стратегію розвитку туризму і курортів регіону, – повідомив Дмитро Лунін. – Пандемія коронавірусу внесла свої корективи у розвиток багатьох сфер. Виникла потреба у розвитку локального туризму, це великі можливості залишити гроші в країні, а не везти їх за кордон. А медична реформа, яка нині триває в країні, виявила дуже важливу проблему – відсутність реабілітації. В Україні пацієнти після операції проходять реабілітацію вдома, наймаючи необхідних спеціалістів та купуючи необхідні засоби. В Полтавській області є гарна база для реабілітаційних послуг у Миргороді. Наш регіон має: вигідне географічне положення – розташований між трьома великими областями, гарну екологію, щоб тут проходили реабілітацію зрізних куточків країни та, навіть, світу».

Тому саме в цю сферу можна залучати інвестиції, як для будівництва об’єктів медицини, так і реабілітаційних. Крім того, перший заступник голови ОДА повідомив канадським партнерам, що у зв’язку з реформою децентралізації, зникла потреба у великих лікарнях чи інтернатах. Згодом вони будуть закриватися, і щоб приміщення не пустували їх можна використати і переобладнати під важливі сьогодні установи.

Крім промисловості в Кременчуцькому районі та сільського господарства по області, на думку Дмитра Луніна, на Полтавщині більше немає великих сфер для розвитку. Тому керівництво області має амбітну ціль – стати центром реабілітації в Україні.

«Гроші донорів на навчання молоді новим професіям, ми вже залучаємо. Серед них і актуальний на сьогодні фах – реабілітолог», – додав Дмитро Лунін. – Також багато грошей залучаємо на будівництво доріг, та в майбутньому відкриємо аеропорт. Щоб туристу чи пацієнту було зручно до Полтавщини доїхати».

Головний експерт з питань міжвідомчої співпраці і економічного розвитку проекту «Партнерство для розвитку міст» Олександр Інгатенко повідомив, що команда ПРОМІС зможе залучити фахівців із туризму до розробки стратегії розвитку Полтавщини, провести тренінги, навчання тощо. Крім того залучать фахівців із Канади дистанційно.

«Я працювала в Йорданії з питаннями розвитку туризму, – повідомила Лора Хагг. – Коли ви говорите про курорти, то треба звернути увагу на деякі аспекти цього бізнесу. Туристи чи відпочиваючі зацікавлені в певних послугах, зручностях, нових заходах, у емоціях. Щоб вони це все отримали, мають затриматися на курорті довше. Також дуже важливо врахувати досвід закордонних туристичних фірм, як вони поводять себе в період кризи: які установи витривалі і виживуть, які, на жаль, ні. Важливо це все проаналізувати, бо і вимоги, і туристи на таких курортах змінилися. І коли мова йде про туризм, більш доречно підтримувати малий та середній бізнес, а не будувати грандіозний готель чи проект».

У департаменті економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ПОДА повідомили, що й саму стратегію і всі необхідні матеріли зібрані. Від канадської сторони необхідні лише критична оцінка напрацьованого та сторонній погляд на розробки.